Višeboj u Jablanici je manifestacija koja se godinama organizuje, svake godine u junu, obično nedelju dana nakon Trojica, privuče veliku pažnju domaćina i turista, zainteresovnih za tradicionalne vrednosti ovog kraja.

Višeboj u Jablanici i pored kiše okupio brojne ljubitelje

Nastupom trubačkog orkestra i pevačkih grupa koje čuvaju tradicionalan način pevanja izvika, počeo je program na „17. Saboru tradicije zlatiborskog kraja – Seoski višeboj Jablanica 2023“. U pitanju je tradicionalna manifestacija tokom koje se održava takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Takmičenje u struganju testerom – kladarom

U ime organizatora, Turističkog udruženja „Jablanica“, prisutne je pozdravila Bojana Božanić i istakla da je posebno raduje sve veći broj mladih koji učestvuju u organizaciji ove manifestacije, kao i onih koji se takmiče i tako čuvaju tradiciju ovog kraja.


Po rečima predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, lokalna samouprava uvek stoji iza manifestacija koje čuvaju i neguju ono što su nam preci ostavili, a potom je svečano otvorio Višeboj u Jablanici.

Posetioci su mogli da uživaju u kulturno-umetničkom programu u kome je učestvovalo četrnaest pevačkih grupa iz Knića, Rudog, Užica, Bajine Bašte, Požege i Zlatibora. Posetioci su imali priliku da čuju frulaša Marka Džambasovića, a pored tradicionalnih zvukova, na ovogodišnjem Višeboju moglo se čuti i nekoliko italijanskih numera uz poeziju.

Višeboj u Jablanici : Ko su bili najbolji takmičari?

U sportskom delu programa najuspešniji su bili: Uroš Milićević u disciplini skok u dalj iz mesta, David Jadžić u bacanju kamena s ramena, Branimir Gazdić u prevlačenju klička, Dušan Simeunović u disciplini skok u vis iz mesta, Dragomir Maksimović u prevlačenju rukom u sunožnom stavu, dok je Staniša Petričević bio najbolji u disciplini puzanje uz banderu.

Jedna od starih disciplina u prevlačenju konopca


U trci konja najuspešnije je bilo grlo Kristijana Radovića, dokje ekipa “Gostinica” pobedila u prevlačenju konopca. U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slobodan Janković, Slaviša Radović i Mića Radović, dok je u prestrugivanju
testerom – kladarom najbrža bila ekipa Radojice Bakića i Stojana Udovičića.

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Marka Jokića, u dvopregu par Ivana Zorića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Milana Žunića.

„Katran dani“

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i „Katran dani“. Ove godine katranica je potpaljena u subotu 10. juna, a dan kasnije svečano ju je otvorio direktor Inovacionog biznis centra, Darko Đurović. „Katran dani“ čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

Manifestaciji je, uprkos nestabilnim vremenskim prilikama, prisustvovao veliki broj posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.

Takmičari u Jablanici

Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć MZ Jablanica, JP „Gold Gondola“ Zlatibor, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Čajetina, KJP „Zlatibor“ Čajetina. Pokrovitelj je opština Čajetina.

9. jun
Višeboj u Jablanici – najava

U vreme održavanja manifestacije višeboj u Jablanici priredi se veliki broj takmičenja u tradicionalnim zanatima, veštinama i sportovima. Početak manifestacije se vezuje za verski praznik Trojice, i obično se organizuje svake godine u junu, nedelju dana nakon slave.


Manifestacija neguje gotovo zaboravljene zanate, igre, poput bacanja kamena sa ramena, skok uvis iz mesta, penjanje uz banderu skok u dalj iz mesta, ručno struganje dubećom testerom, trka konja, prevlačenje konopca i vuča na vlaci, odnosno prevlačenje trupaca volovima, kako se to nekada radilo.


Na ovoj zanimljivoj manifestaciji u Jablanici okupe se posetioci svih generacija, a na dosadađnjim je bilo dosta mladih koji na ovoj način žele da vide I sačuvaju tradiciju predaka. Program je uokviren nastupom umetničkih društava, pevačkih grupa i trubačkog orkestra.


Manifestacija je takmičarskog duha, a organizator je Turističko udruženje Jablanica pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina. „17. Sabor tradicije zlatiborskog kraja – Seoski višeboj Jablanica 2023“ održaće se u nedelju 11.06.2023. godine sa početkom u 9:00 časova u dvorištu škole u zlatiborskom selu Jablanica, navedno je u pozivnici Turističkog udruženja Jablanica.

Tekst i foto: Turistička organizacija „Zlatibor“

- Advertisement -