Otvaranju savremenog Kulturnog centra na Zlatiboru prisustvovaali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović .


Od ovog leta organizacija kulturnih dešavanja biće znatno olakšana jer je u funkciju puštena nova zgrada Kulturnog centra. Objekat su u minule dve godine zajedničkim snagama gradili Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ukupna vrednost projekta je 227.000.000 dinara, od čega je Ministarstvo uložilo 45.000.000 dinara, a 182.000.000 dinara su uložena sredstva Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

Gradnja Kulturnog centra počela je 19. septembra 2016. godine kada su,označavajući početak radova,beton u temelje budućeg objekta zajedno položili ministar trgovine,turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i zamenik predsednika opštine Arsen Đurić.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina (Foto: TO Zlatibor)

Savremeni multifunkcionalni objekat ima površinu 1.925 kvadrata i raspolaže sa nizom sala i sadržaja potrebnih turističkom Zlatiboru: scenom za pozorišne predstave i bioskopske projekcije kapaciteta 300 mesta, galerijom, bibliotekom, konferencijskim salama, medija centrom, kancelarijama za administraciju i drugim prostorima. Pored pomenutih sadržaja, u objektu postoji i deo smeštajnih kapaciteta, a objekat je prilagođen i osobama sa invaliditetom.


Kulturni centar je značajan objekat koji će sadržajno upotpuniti turističku ponudu Zlatibora, a pored brojnih turista sadržaje Kulturnog centra koristiće i meštani Zlatibora i okoline.

Pored samog objekta planirano je i kvalitetno pejzažno uređenje, sa amfiteatrom na otvorenom, što će takođe stvoriti mogućnost za održavanje događaja na platou ispred Kulturnog centra.

Kulturni centar na Zlatiboru (Foto: TO Zlatibor)

Zlatibor je turistička destinacija poznata po svojim prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima i zabavnim sadržajima, ali je i destinacija gde se svake godine održavaju brojne izložbe, koncerti, festivali i drugi kulturni događaji. Kako se Zlatibor do sada sretao sa problemom organizacijemanifestacija i kulturnih dešavanja u zimskim i jesenjim mesecima,zbog nedostatka adekvatnog prostora,javila se potreba da se izgradi objekat gde će i tokom zimskih meseci i loših vremenskih prilika moći da se održavaju brojne manifestacije.

U narednom period, na prostoru pored Kulturnog centra u planu je i gradnja zavičajnog muzeja „Konak“, čime će Zlatibor postati bogatiji za još jednu ustanovu kulture koja će imati neprocenjiv značaj za razvoj kulturnog turizma.

- Advertisement -