Lampaši u Jovičićevoj kolekciji rade kao nekada, što ovoj zbirci daje visoko mesto među kolekcionarima i ljubiteljima antikviteta, čulo se na otvaranju izložbe na Zlatiboru.

Stare radio-aparate „lampaše“ Dragan Jovičić je prikupljao više decenija, sa puno ljubavi i pažnje sređivao i održao funkcionalnim do današnjeg dana. Nijedan aparat nije kupio, sve je doveo u red, i kaže da ga izložbe ovih aparata čine toliko srećnim da kada bi postojao instrument za merenje njegove sreće on je ne bi mogao izmeriti.

Dragan Jovičić (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

„Posvešćenošću zaljubljenika, Dragan je svoje aparate dovodio u red. Gde je trebalo zamenio je lajsnu, lakirao drvene delove, vratio je dugmad na svoje mesto, i, što je najvažnije, „oživeo“ ih koristeći autentičnu tehnologiju – lampe. Danas svi aparati u Jovičićevoj kolekciji rade kao nekada, što ovoj zbirci daje visoko mesto među kolekcionarima i ljubiteljima antikviteta“, rekao je Dragan Cicvarić, viši kustos muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu.

Lampaši Dragana Jovičića: Nisam kupio nijedan od ovih radio aparata


U svet „lampaša“, Dragan se priseća, uveo ga je još u osnovnoj školi nastavnik opštetehičkog. Kasnije je sticao nova znanja i došao do toga da nije bilo ni jednog radio aparata koji nije mogao popraviti. Radio je to uvek iz zadovoljstva, kao što je i danas slučaj.


– Jedini sam kolekcionar u Srbiji, a možda i šire koji nije kupio nijedan od ovih radio aparata. Sve sam dobio od prijatelja i poznanika i svima se zahvaljujem, – rekao je svojevremeno Jovičić, prilikom otvaranja izložbe u Užicu.


– Za pet godina zakazujem sledeću izložbu ali ne u galeriji, već u malom parku i nadam se da ću imati dovoljno radio aparata da ih okačim po drveću, izjavio je tada Jovičić.


„Pozivamo sve zainteresovane da obiđu ovu postavku svakog radnog dana od 10:00 do 17:00 časova, do zatvaranja 16. juna, i uživaju u jasnim zvucima tradicionalnih radijskih antikviteta koji su obeležili Srbiju XX veka“, navode organizatori izložbe na Zlatiboru.

- Advertisement -