Delegacija ruskog grada Kurska nedavno je boravila je u Užicu radi popisivanja ruskih sunarodnika koji su živeli i sahranjeni na teritoriji grada. Saradnja na projektu„Kursk – Užice – očuvanje sećanja o sunarodnicima u srpskoj zemlji“, potpisana je početkom ove godine.

Po dogovoru usledila je poseta ruske delegacije u kojoj su bili istoričari Aleksej Soinikov i Igor Cukanov sa Kurskog Univerziteta, Oleg Argunov iz Državnog arhiva Kurska i Svetlana Gerasimova, režiser sa ruskog kanala „Rusija 1“.

Tokom boravka bili su im dostupni fondovi užičkog Istorijskog arhiva gde su popisani ruski državljani koji su ovde živeli i radili, a na groblju Dovarje svi koji su tu sahranjeni. Veliku pomoć članovima delegacije Kurska na upoznavanju sa brojnim činjenicama pružili su  istoričari Milorad Iskrin i Nemanja Spalović, predsednik Srpsko-ruskog kluba.

Delegacija je posetila Narodnu biblioteku Užice, Stari grad, Narodni muzej, Mokru Goru… Od snimljenog materijala biće urađen dokumentarni film u kome će biti prikazana poseta ali i razgovori sa članovima porodica ruskih emigranata Prohorov i Osipov.

Novinar i režiser ruske televizije „Rusija 1“ Svetlana Gerasimova  uradila je intervju i sa predsednikom Srpsko-ruskog kluba Nemanjom Spalovićem, koji je govorio o formiranju i radu Srpsko-ruskog kluba u Užicu,  šta je sve do sada urađeno na  jačanja srpsko-ruskih prijateljskih veza kroz promociju srpsko-ruske tradicije, kulture, turizma i istorije, o svojim ruskim korenima i ruskim emigrantima koji su živeli u Užicu.

U Mokroj Gori delegacija je posetila spomen-crkvu gde je i spomen-ploča posvećena poginulim ruskim zarobljenicima koji su sa italijanskim probijali 1916. godine tunel Budim na Šarganu. U Srednjoj Dobrinji obišli su spomenik crvenoarmejcima koji su tu bili sahranjeni a zatim su preneti u Jagodinu.

Film o  poseti Užicu biće prikazan i na Dan grada Kurska kako bi se gledaoci upoznali sa kulturno-istorijskim znamenitostima ali i turističkim potencijalima.

Članovima delegacije predstavnici Srpsko-ruskog kluba uručili su gramate zahvalnosti za jačanje srpsko-ruskih prijateljskih veza i prijateljstva gradova Užica i Kurska.

- Advertisement -