Mere za podsticanje nataliteta su bitne za svaku lokalnu zajednicu, a evo i šta kaže statistika: Do 1. jula 2021. godine rođeno je 635 beba u Opštoj bolnici Užice, u  2020. godini ukupno 1505, a u 2019. godine 1499  beba, podaci su iz zvaničnog izveštaja Zdravstvenog centra Užice.

Poslednjih godina od lokalnog do državnog nivoa jedan od prioritetnih zadataka je podsticanje nataliteta i unapređenje postojećih mera za poboljšanje demografske slike Srbije. Grad Užice godinama ima negativan prirodni priraštaj što znači da je tokom godine više umrlih nego rođenih. Treba imati u vidu da u ukupnom broju rođenih beba u užičkoj bolnici nisu samo iz Užica nego i iz drugih opština Zlatiborskog okruga.

Sa 11. Puzijade na Trgu partizana (Foto: UžiceMedia)

Mere za podsticanje nataliteta: Pomoć za rođenje deteta

Početkom januara 2021. godine Grad Užice doneo je odluku o pravu na jednokratni novčani iznos za rođenje deteta. To predstavlja još jednu meru u okviru pronatalitetnog programa kojim Grad podstiče rađanje dece i pomoći roditeljima.

Preduzimaju se i druge mere, a obezbeđena sredstva odnose se i na nezaposlene porodilje, na jednokratnu novčanu pomoć za rođenje trećeg i svakog narednog deteta, dodelu besplatnog sedišta za bebe, na Užičku porodičnu karticu kojom se  umanjuje cena za plaćanja dobara i usluga za roditelje troje i više dece, a obezbeđuje se i gradska stipendija za talentovane učenike koji potiču iz porodica sa troje i više dece.

Mere za podsticanje nataliteta: Novčana pomoć 5.000 dinara

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratni novčani iznos, sve majke mogu da podnesu u roku od šest meseca od dana porođaja. Visina novčanog iznosa za 2021. godinu je 5.000 dinara.

Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku (Foto: UžiceMedia)

Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku naveo je da smo svedoci pada nataliteta i da je od izuzetnog značaja  organizovanje  „Puzijade“ preko Udruđenja „Roditelj“ u saradnji sa Gradom Užice.

–  Ovo je jedna od najlepših slika na Trgu gde zajedno vidimo porodicu i naše najmlađe sugrađane. Nadam se da ćemo u narednom periodu moći da kažemo da je rezultat svih ovih aktivnosti veći broj dece, ne samo u Gradu Užicu nego i u Srbiji. Grad iz godine u godinu povećava pozicije kada su u pitanju izdvajanja za subvencionisanje mera podrške porodicama, – objasnio je Grbić.

Za svaku godinu visinu iznosa utvrđuje gradonačelnik Grada Užica, posebnim aktom, krajem tekuće za narednu godinu, u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu grada za tu namenu. Ovo pravo za jednokratnu novčanu pomoć za rođenje deteta ostvaruje se 1. januara 2021. godine. Pravo na besplatno sedište za bebe imaju roditelji za svako novorođeno dete.

Mere za podsticanje nataliteta: Grad Užice sufinansira troškove vantelesne oplodnje

Sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje još jedna je u nizu mera populacione politike, koje se preduzimaju sa ciljem poboljšanja demografske slike u gradu.

Grad Užice sufinansiraće troškove vantelesne oplodnje za zainteresovane parove koji ispunjavaju uslove konkursa, a za tu namenu opredeljeno je milion dinara. Sredstva na ime sufinansiranja troškova vantelesne oplodnje su u iznosu od po 200 hiljada dinara po paru, a istom paru mogu se dodeliti samo jednom, predviđeno je pravilnikom. Izuzetno sredstva se mogu dodeliti i paru koji je već koristio finansijsku podršku grada, ukoliko se na javni poziv nije prijavio predviđen broj parova.

Auto sedišta uz obuku u Crvenom krstu Užice (Foto: UžiceMedia)

Prvi javni poziv za sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje bio je otvoren do  aprila 2021. godine za zainteresovane parove koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Užica, najmanje dve godine neprekidno pre datuma objavljivanja javnog poziva.

Mere za podsticanje nataliteta: Ostanak mladih na selu

Jedna od mera za povećanje nataliteta je i oživljavanje i ostajanje mladih na selu radi poboljšanja demografske slike. Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u čiju realizaciju su uključene i lokalne samouprave. U Užicu je tim povodom formirana Komisija čiji je zadatak da pruži punu podršku zainteresovanim građanima.

Lokalna samouprava ima obavezu i da uradi procenu vrednosti nekretnine za koju je stranka zainteresovana. Takođe, gradska komisija pruža pomoć i podršku u prikupljanju neophodne dokumentacije.

Aleksandra Čamagić, pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju (Foto: UžiceMedia)

Pored toga Grad ima podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, zaključeno je nedavno posle sastanka dr Jelene Raković Radivojević, gradonačelnice Užica sa Aleksandrom Čamagić, pomoćnicom ministra koja je nedavno posetila Užice. Grad je dobio podršku za važne projekte a jedan od njih je i budući Centar za vantelesnu oplodnju.

Mere za podsticanje nataliteta: Užice kao centar zaslužuje da ima Centar za vantelesnu oplodnju

U Zdravstvenom centru već dve godine funkcioniše odeljenje za perinatalnu medicinu koja se bavi sterilitetom. Značajno je da se u Zlatiborskom okrugu realizuje ovaj projekat Centra za vantelesnu oplodnju za bračne parove kako bi mogli ovde da ostvare te usluge.

Užice kao centar najvećeg okruga u Srbiji zaslužuje da ima Centar za vantelesnu oplodnju. Mnogo bi značilo da građani iz celog okruga ne moraju da idu u Kragujevac već da u svojoj matičnoj bolnici mogu da dobiju sve ono što im je potrebno.

Iz godine u godinu natalitet opada a demografska pitanja i politika moraju biti prioritet na listi obaveza kako državnog tako i rukovodstava na nivou lokalnih samouprava. U skladu sa trenutnim mogućnostima obezbeđuje se i  podršku porodicama sa troje i više dece.

Pravo na „Užičku porodičnu karticu“ ima oko 1000 užičkih porodica i one važe do punoletstva najmlađeg deteta.

U najavi su i nova finansijska davanja za podsticanje rađanja na državnom nivou. U skladu sa tim u rešavanje ovog ozbiljnog problema moraju se uključiti svi segmenti društva, da nas bude više. Ali i da se čuje druga strana šta su sve prepreke za ostvarivanje potomstva.

Uz reproduktivno zdravlje mladih i naš raniji serijal „Zdravlje nema cenu“.

Tekst je nastao u okviru projekta „ДА НАС ИМА ВИШЕ Репродуктивно здравље младих и подстицање наталитета“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Užička porodična kartica (Foto: UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -