Dr Jovanka Čubrilo, čuvena užička doktorka, pedijatar-pulmolog, alergolog i konsultant Privatne ordinacije Vermezović na Zlatiboru, povodom malog broja mladih koji su se vakcinisali protiv koronavirusa, uputila je apel mladima u kome za Užicemedia” navodi: „Vakciniši se mladosti! Otadžbina i patriotizam traže da ostaneš živ i zdrav. Kao što vezuješ pojas u autu, ne voziš kada piješ, ne zlostavljaš slabije od sebe tako voli sebe najviše. I voli nas koji volimo tebe, a ako grešimo pokaraj nas.“

UM: ZAŠTO MLADI NEĆE DA SE VAKCINIŠU?

Dr Jovanka Čubrilo: – Ako pođemo od izveštaja sa Olimpijskih igara u Japanu, 85 odsto  učesnika je bilo vakcinisano i revakcinisamo, a samo 15 odsto nije, jer su poticali iz  siromašnih zemalja postavljate pitanje od milion dolara. Naše zlatne olimpijce pozdravljali su  i vakseri i antivakseri, a oni su 100 posto bili svi vakcinisani. Pa šta je onda u pitanju? 

Mladi znaju da će uglavnom imati lakši oblik bolesti (ali u medicini nije uvek dva i dva četiri) i ne uzbudjuju se za druge. Vole deke i bake, a to što im mogu doneti bolest za njih nema veze. To što mogu proći pored deteta koje zbog bolesti imuniteta ne sme da primi vakcinu i može da umre, a da su oni vakcinisani ne bi mu mogli preneti virus ne brine ih.

A ko ih je tako vaspitao? Pa mi, njihovi roditelji. Od nas su se naučili  SEBIČLUKU, etiketiranju, pljuvanju zdravstvenih i prosvetnih radnika i greh je na nama. DRUŠTVENE MREŽE su i ovde i po celom svetu jade napravile. A KO SE LEČI PREKO INTERNETA MOŽE DA UMRE OD ŠTAMPARSKE GREŠKE.

UM: ŠTA JE TREBALO URADITI U KAMPANJI DA BUDE VEĆI ODZIV MLADIH?

Dr Jovanka Čubrilo: – I država i Krizni štab trebalo je da najveći fokus stave PRVO na mlade, jer oni su najmobilniji, najveći prenosioci virusa. A ne zatvoriti deke i bake (inače američki predsednik Džo Bajden je 1942. godište i ima 78 godina i samo može biti deka svojim unucima).

Apele je svakodnevno trebalo upućivati od strane SAMO stručnih lica, a NE političara.

Mladi, kao slobodouman deo nacije, ne vole da neko kupi poene na njihov račun. I televizije sa nacionalnom frekvencijom i novine svakodnevno su morali da pozivaju mlade na vakcinaciju sa argumentima.

Dr Jovanka Čubrilo, o vakcinaciji mladih (Foto: UžiceMedia)

Recimo da će imati lakši oblik bolesti ako se vakcinišu, da će život, studiranje, posao, odlazak na koncerte i u kafiće ući u normalu ako se vakcinišemo. Da će imunitet biti kolektivni.

Zamislite da je pored stručnih lica, apel upućivao Novak  Đoković, Ceca svojim fanovima (samo se vi smejte, ali tako je) i drugi. 

Trebalo je reći da su antivakseri protiv MMR vakcine zbog lažnog straha od autizma učinili da se javljaju epidemije zaušaka koje uzrokuju kao komplikaciju i zapaljenje testisa od čega dečaci ostaju sterilni.

Znači u startu je promašena ciljna grupa. Ali ni sada se niko od pozicije i opozicije ne hvata  vakcinacije. Što bi se zamerali antivakserima i gubili buduće glasove? Između glasanja i života biraju glasanje.

UM: ŠTA BISTE IM VI PREDLOŽILI?

Dr Jovanka Čubrilo: – Mladosti Srbije, virus je veštački. Nijedan lekar nije video ranije ovakav virus. Nije izmišljen. Postoji. Zato se spašavajmo, pored ostalog i vakcinacijom. Ako se doktori ubace sada u kovid bolnice ko će lečiti hronično obolele ljude, operisati polomljene, otkrivati karcinome na vreme i spašavati ljude i decu? 

Kada vam se pokvari  strujomer zovete električara, a ne tesara. Zato slušajte stručne ljude, infektologe, epidemiologe, virusologe … Ne može psihijatar pričati o virusnoj bolesti,  niti infektolog o neurozi. A da ne pričam o tome da se u medicinu i fudbal svi razumeju.

UM: KOLIKO SU POVEZANI MEDICINA I EKONOMIJA?

Dr Jovanka Čubrilo: – Farmaceutska industrija je jača od vojne. Povezane su 100 posto. Koliko su zaradili proizvođači maski, vakcina, respiratora i lekova za lečenje bolesti korone izazvane virusom? Ali to je globalna stvar. Ono što ne možemo promeniti  nećemo ni pokušavati.

UM: KOJA JE NAJVAŽNIJA PREPORUKA ZA UBUDUĆE?

Dr Jovanka Čubrilo: – Spremajmo se za buduće viruse. Biće ih. Biološki ratovi tek predstoje. Što bi neko pravio rakete, kad je lakše i efikasnije baciti viruse! Kako se spremati? Pravilna ishrana, dovoljno spavanja, fizička aktivnost, pozitivan pogled na život! Nikada socijalna distanca, jer to nije isto kao fizička distanca.

I vakciniši se mladosti! Otadžbina i patriotizam traže da ostaneš živ i zdrav.

Kao što vezuješ pojas u autu, ne voziš kada piješ, ne zlostavljaš slabije od sebe tako VOLI SEBE NAJVIŠE. I voli nas koji volimo Tebe, a ako grešimo pokaraj nas. JUNACI SE VAKCINIŠU, kukavice NE!!! 

Sve vas volim, i ne delimo se na vaksere i antivaksere,  zvezdaše i partizanovce. Ne uvodimo delikt mišljenja, zaključuje dr Jovanka Čubrilo, pedijatar-pulmolog, alergolog i consultant Privatne ordinacije Vermezović, Zlatibor.

Nakon objavljivanja teksta o nagradi dr Jovanke Čubrilo, priličan broj naših čitalaca se javio interesujući se za kontakt, radi pregleda dece.

Tekst je nastao u okviru projekta „ДА НАС ИМА ВИШЕ Репродуктивно здравље младих и подстицање наталитета“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia. Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije

- Advertisement -