„Putujuće pozorište Šopalović“ je drama čija se radnja izvorno događa u Užicu 1941. i prati sudbinu članova pozorišne družine koji u stvarnom životu proživljavaju sudbine likova koje tumače na sceni. Predstava je 1986. dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst, najbolju predstavu, najbolju režiju, a iste godine prikazana je i istoimena TV adaptacija. Ovaj komad je često igran na scenama širom bivše SFR Jugoslavije, kao i u pozorištima širom Evrope.

Do sada je ova predstava dobila najveću ocenu publike, 4.95, na JPF.

Večeras je na programu Jugoslovenskog pozorišnog festivala Narodno pozorište iz Subotice sa predstavom „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića.

Više detalja o JPF u BILTENU 3 i BILTENU 4, a mi predlažemo utiske kolege Zorana Jeremića, PISMO IZ UŽICA …

Festival će biti zatvoren u sredu predstavom „Upotreba čoveka“ za koju je po motivima romana Aleksandra Tišme uradio Fedor Šili, a režirao Boris Liješević, u koprodukciji Novog tvrđava teatra Novi Sad, Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz, Grad teatra Budva i East West Centar Sarajevo.

Koncert orkestra „Stari Grad“

A povodom 11 godina postojanja Gradski kulturni centar Užičanima poklanja koncert orkestra „Stari Grad“. Koncert je ujedno i promocija njihovog novog albuma „Nebo iznad Starog grada“. 

Na programu je u utorak, 8. juna, sa početkom od 19 časova u bašti Gradskog kuturnog centra.

Broj mesta je organičen a publika je u obavezi da se tokom trajanja koncerta pridržava svih propisanih mera zaštite, navode iz GKC.

Orkestar „Stari Grad“ sa više od 25 godina muzičke karijere, pleni publiku u Srbiji svojom harizmom, pozitivnom energijom i posebnim starogradskim šmekom. Uz godine predanog rada dok su muziku osećali jedino kao ljubav i radost uspeli su da san pretoče u stvarnost. Poznati su po odličnom izvođenju raznih muzičkih žanrova i raznovrsnim repertoarom pesama. Orkestar čini 7 vrhunskih muzičara, koji svojim interpretacijama pružaju nezaboravne trenutke, pokreću telo i bude emocije.

Orkestar „Stari Grad“, koncert u GKC (Foto: GKC/Printscreen)

Izložba na Platou Biblioteke

Užičku kulturnu hroniku upotpunjujemo izložbom „tastARTature“ Vojislava Stanojčića, na platou ispred Biblioteke, u sredu, 9. juna, u 13 časova.

 Autor od starih kompijuterskih tastatura pravi minijature, skulpture i instalacije. Po njegovim rečima, ključni segment prilikom izrade nije alat koji se sastoji od svdrla, lepka, boje i drugih uobičajenih stvari, već mašta.

Svojim stvaralaštvom Vojislav nam skreće pažnju na uticaj modernih tehnologija na naš život. Izložbu u organizaciji Narodne biblioteke Užice otvoriće Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti.

Veče posvećno pesniku Milanu Poruboviću

A u četvrtak, u holu Biblioteke biće održano veče posvećeno pesniku Milanu T. Poruboviću.

U programu, 10. juna u 19 časova, učestvuju: dr Rade Vučićević, Rada Novaković, Stevan Đurović i Miomirka Mira Saičić.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete pogledati na linku Užicemedia.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -