Ovogodšinji 25. jubilarni Jugoslosvenski pozorišni festival, zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, na preporuku Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje Užice, odgođen je i biće održan u prvoj polovini 2021. godine, odlučio je Festivalski odbor.

U saopštenju izdatim tim povodom se navodi:

„Jugoslovenski pozorišni festival – „Bez prevoda“, u mnogome je doprineo na promociji ovog Grada i učinio da i nakon raspada bivše države nastavi svoju misiju negovanja zajedničkog kulturnog nasleđa.

Zahvaljujući ovom festivalu i pozorištu, koji ove godine obeležavaju dva velika jubileja, Užice je ubeleženo na najvažnijim kulturnim mapama ovih prostora.

Festival osnovan pre četvrt veka doveo je najznačajnije umetnike u naš Grad. Time je doprinosio jačanju kulturnih kapaciteta Užica, ne dopuštajući da se urbani identitet gubi. Podižući kulturne navike stanovništva, svakako je najznačajnija kulturna manifestacija i neprocenjivo blago na koje je ovaj Grad ponosan.

Ove godine svi smo sa velikom željom i zebnjom očekivali njegovo 25. jubilarno izdanje, selektori su pažljivo napravili i ove godine odgovornu i promišljenu selekciju, sve je bilo spremno  ali sa oprezom i svakodnevnim praćenjem epidemiološke situacije. Želeli smo da verujemo, do poslednjeg trenutka, da će 25. Jugoslovenski pozorišni festival – „Bez prevoda“ biti realizovan u svom redovnom terminu. Odbijali smo da ga organizujemo samo da bi ga realizovali i tako ga učinili dostupnim samo za par desetina građana.

Sa otvaranja prošlogodišnjeg JPF u Užicu (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Svi znamo kakvo interesovanje festival izaziva u našem gradu. Svedoci smo sa prethodnih festivala da je interesovanje građana  toliko da je pozorišna sala od 680 sedišta mala. Kao odgovorni i svesni situacije u kojoj se nalazimo ne želimo da izlažemo ni građane ni umetnike riziku u trenutku kada broj obolelih od KOVIDA– 19 ponovo raste.

Ovom prilikom, obaveštavamo vas da je došlo do odlaganja 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala – „Bez prevoda“, zbog širenja broja zaraženih virusom COVIDA -19. Na preporuku kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje iz Užica, Festivalski odbor doneo je odluku da se 25. Jugoslovenski pozorišni festival odloži.

25. Jugoslovenski pozorišni festival – „Bez prevoda“, biće održan  u prvoj polovini 2021. godine kada epidemiološka situacija bude povoljnija. A svi želimo da verujemo da će 26. JPF – „Bez prevoda“ biti naredne godine u svom redovnom terminu“, – navedeno je u saopštenju predsednice Saveta Jugoslovenskog pozorišnog festivala – „Bez prevoda“ i gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević.

- Advertisement -