U Užicu se do 9. juna održava jubilarni, 25. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, koji prošle godine nije održan zbog koronvirusa.

Festival je sinoć otvoren predstavom „Čitač“, rađenoj u koprodukciju Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije.

Iz predstave „Čitač“ (Foto Narodno pozorište Užice)

Pod motom „Vreme straha i podviga“, užička publika videće pet pozorišnih predstava, i one će biti u konkurenciji za jedan od „Ardaliona“. Ranijih godina u takmičarskom delu je bilo sedam predstava.

U nedelju neće biti predstave, a ponedeljak, 7. juna, je predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, „Putujuće pozorište Šopalović“, Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića.

U utorak će nastupiti Narodno pozorište iz Subotice sa predstavom „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića.

Festival će biti zatvoren u sredu predstavom „Upotreba čoveka“ za koju je po motivima romana Aleksandra Tišme uradio Fedor Šili, a režirao Boris Liješević, u koprodukciji Novog tvrđava teatra Novi Sad, Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz, Grad teatra Budva i East West Centar Sarajevo.

Za Jugoslovenski pozorišni festival Grad Užice je izdvojio 3,5, a Ministarstvo kulture i informisanja 2,7 miliona dinara.

Detaljnije o otvaranju i atmosvferi od sinoć pogledajte u BILTENU.

Podsetimo se kako je izgledalo na otvaranju 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, zatim, koja je bila najbolja predstava, ali i zanimljivog pratećeg programa, gde je bilo više zanimljivih sadržaja, među njima i izložba fotografija iz Rusije.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete pogledati na linku Užicemedia.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia. A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije

- Advertisement -