Posao je pobeda, tako o svom radu govore osobe sa invaliditetom koje su privremeno zaposlene na javnim radovima u Udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga – Užice.


Prema zvaničnim podacima na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Užice koja pokriva šest opština ukupno je 378 osoba sa invaliditetom od kojih su 183 žene. Da mogu da rade izjasnilo se 313 lica, dok je u Užicu 226 osoba sa invaliditetom od kojih 118 može da radi, a 93 su žene.


Jedna od mera NSZ za zapošljavanje osoba sa invaliditetom su i javni radovi za koje u Užicu imaju dva konkursa od kojih je jedan na nacionalnom nivou a drugi je u parnerstvu sa Gradom Užicem.


Na osnovu dosadašnjih analiza kroz javne radove osobe sa invaliditetom imaju mogućnost da nađu i trajnije zaposlenje, jer se svake godine dešava da posle javnih radova bar jedna osoba ostane da radi. Preko nacionalnog poziva ove godine u okviru filijale Užice zaposleno je ukupno 46 osoba sa invaliditetom, a u Užicu naknadno 27 u saradnji NSZ i Grada Užica.

Renata Lazović (Foto: UžiceMedia)


Jedna od zaposlenih na javnim radovima je i Renata Lazović iz Užica, kojoj ovo nije prvo zaposlenje. Pre javnih radova, oko osam godina radila je u preduzeću „Budućnost“ koje je zapošljavalo osobe sa invaliditetom a onda je otišlo u stečaj i ostala je bez posla. Zato joj kako kaže ovo zaposlenje puno znači.

– U Udruženju pomažem oko plastike koja se prikuplja u okviru akcije „Začepimo predrasude“ ali obavljam i druge poslove koji su potrebni. Ovo zaposlenje mi mnogo znači iz više razloga, prvo što imam zaradu a i družimo se tokom posla. Ovaj posao nije težak ali mi otvara i nove mogućnosti, tako da se nadam da će opet neki posao iskrsnuti, – ističe Renata.


Osobe sa invaliditetom ne mogu lako da nađu posao, tako da je svako radno angažovanje njihova pobeda. Upitani šta su najveće prepreke Renata kaže da ili neće da ih prime ili već imaju zaposlenu osobu sa invaliditetom.

Udruženje distrofičara konkurisalo je ove godine za zapošljavanje osoba sa invaliditeom za javni rad „Začepimo predrasude“ koji se odnosi na razvrstavanje plastične ambalaže. Posao su dobile tri osobe sa invaliditetom.

– Javni rad je počeo sa realizacijom 1. avgusta i traje četiri meseca. Osobe koje su angažovane rade prvenstveno u okviru naše akcije „Začepimo predrasude“. Pored tih poslova u zavisnosti od potreba oni se jako dobro snalaze u na drugim aktivnostima udruženja, pomažu stalno zaposlenima, mogu da odu u banku, poštu… Dobro su se snašli, sviđa im se ovde da rade. Ovo je lep početak da po završetku ovog posla nađu sigurnije zaposlenje, – objasnila je Ana Đokić, sekretar Udruženja distrofičara.

Ana Đokić, sekretar Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga – Užice (Foto: UžiceMedia)


Osobe sa invaliditetom na ovaj način stiču samopouzdanje kako bi lakše mogle da se prilagode nekoj novoj radnoj sredini.

– Važno je što osobe sa invaliditetom ipak imaju mogućnost da rade, da se osećaju korisno i da se sutra što bolje spreme za predstavljanje u nekoj novoj radnoj sredini – zaključila je Đokić.


Poseban značaj imaju i primanja koja ostvaruju jer im to mnogo znači za osnovne potrebe, tako da očekuju nove konkurse i poslodavce koji će im pružiti podršku.

Pratite UžiceMedia i naš serijal „Ako pobedim sebe, pobedila sam sve“, priče žena koje se ne predaju.

O razvijanju veština osoba sa invaliditetom u Udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga i Udruženju invalida cerebralne i dečije paralize realizuje kroz organizovanje različitih aktivnosti i manifestacija u okviru redovnih ili programskih aktivnosti, za portal je govorila Biljana Subotić.

Pored nje i Ana Đokić koja o sebi govori otvoreno, neopterećeno, optimista je, kaže voli izazove. Na pitanaja UžiceMedia odgovarala je uz poruku da osobe sa invaliditetom ne odustaju na prvim preprekama!

A tu je i naša priča o Bogdanu.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -