I pored toga što Srbija ne oskudeva u vodi, ukoliko ne budemo pažljivo planirali racionalno korišćenje i pozabavili se pitanjem podzemnih voda i njihove dostupnosti, u vremenu klimatskih izazova možemo veoma lako ostati bez njih, navodi u zanimljivom tekstu Centar za promociju nauke.

Svetska nedelja vode je široka platforma koja okuplja različite profesije i učesnike iz čitavog sveta sa zajedničkim imeniteljem voda. Svrha i cilj događaja su saradnja i povezivanje u oblasti voda, kao i u pronalaženju najrazličitijih novih rešenja.

Događaj okupio više od 4.000 učesnika iz više od 1000 organizacija iz preko 130 zemalja. Izbijanje pandemije korona virusa i briga za zdravlje zajednice prisilili su organizatore da prvi put otkažu Svetsku nedelju voda, koja je trebalo da se jubilarni 30. put održi u Stokholmu, od 23. do 28. avgusta.

Poput mnogih globalnih događaja, i ovaj izuzetno uticajan i respektabilan skup, značajan za globalnu zajednicu, naučnike, privredu i sve one koji utiču na svetsku politiku, otkazan je i preseljen na virtuelni nivo, tako da ćemo ovog avgusta biti u prilici da pratimo neke sesije od naših kuća.

Ovogodišnja tema „Voda i klimatske promene – ubrzavanje akcije“, fokus stavlja na inovacije, nauku i aktivnosti koje se preduzimaju za adekvatan odgovor na klimatske promene u budućnosti.

Kanjon Đetinje (Foto: N.Tošić)

Poziv za delovanje u primeni mera adaptacije u oblasti voda sugeriše na hitnost i nameće potrebu da učimo iz onoga što već sprovodimo u praksi, pozivajući nas da se zapitamo šta deluje, a šta ne, ali i da istražujemo kako možemo krenuti napred i na koji način da delujemo u budućnosti.

Tema nas navodi na traženje novih rešenja za sektor voda jer one ne mogu da čekaju. Svetska nedelja vode 2020. nudi saradnju koja nam je svima potrebna i omogućava nam deljenje znanja koje je neophodno.

Inače, država Srbija, prema izjavi nadležnih, trebalo bi da u vodni transport ulaži 400 miliona evra, pošto su vodni koridori važni kao i auto-putevi.

Više teksta na ovu temu pročitajte na sajtu Svetska nedelja voda: „Koju vodu moraš piti nemoj je mutiti“.

A šta mi u užičkom kraju činimo da sačuvamo naše vode, prvo pozitivne stvari u tekstovima: „Šapnula mi Đetinja tajnu iz klisure“, „…Đetinja kao inspiracija“, kao i „Nagrađeni na konkursu voda nas opominje“, „Sa učenicima o čistoj vodi u Šljivovici i Krivoj Reci“, a potom i one manje lepe: „Užičani i dalje piju vodu iz cisterni“, „…Tužno užičko more“, zatim, „Reka Đetinja prekrivena belom penom“.

- Advertisement -