U Оsnovnoj školi „Milivoje Borović“ u Šljivovici održano je predavanje učenicima povodom Svetskog dana voda. O značaju čiste vode i zdrave životne sredine govorili su predstavnici preduzeća „Vodovod“ iz Čajetine, a učenici su učestvovali u likovnom konkursu „Sačuvajmo vodu za sve“.

Deca u osnovnoj školi u Donjoj Šljivovici dobila su osnovne informacije o neophodnosti čiste vode za život i potencijalnim zagađivačima i opasnostima, a najmlađi osnovci su i sami pokazali visok nivo svesti o ograničenju zagađivanja navodeći primere neodgovorne upotrebe hemikalija za prskanje voća. Preduzeće Vodovod ima dugogodišnju saradnju sa školama na teritoriji opštine u podizanju svesti dece na lokalnom nivou.

Od najmlađeg uzrasta važno je znanje o očuvanju prirode, voda, da se smeće ne baca u vodu i da deca apeluju da se to ne čine kako bi životna sredina bila bolje mesto za sve nas, – rekao je Marko Đokić iz JKP „Vodovod“ иz Čajetine.

Marko Đokić, iz JKP „Vodovod“ iz Čajetine, na predavanju najmlađima

Osnovna škola „Milivoje Borović“ iz Mačkata sa izdvojenim odeljenjima u Krivoj Reci i Šljivovici je u međunarodnom sistemu eko škola i nosilac je zelene zastave već pet godina.

I dalje radimo istim tempom, učimo mlade da čuvaju ono što smo pozajmili od potomaka. Jedna od aktivnosti je obeležavanje značajnih datuma, a u naredne dve godine ćemo raditi na temu vode i čuvanja ovog važnog resursa, – navela je učiteljica Vesna Smiljanić.

U okviru obeležavanja Svetskog dana voda u Šljivovici i Mačkatu je organozovan likovni konkurs na temu „Sačuvajmo vodu za sve“, a a autori najboljih radova u dve uzrasne grupe biće nagrađeni izletom u rezervat prirode Uvac. Među radovima je i instalacija koja predstavlja kruženje vode u prirodi.

To je nešto što je njima bilo jako interesantno jer se već dve godine kao eko škola bavimo reciklažom. Deca putem informacija koje dobijaju od učitelja i nastavnika kao i kreativnih radionica zapravo uče da otpad nije otpad i smeće već da ga mogu upotrebiti na jedan drugačiji, kreativan način, da od njega mogu napraviti ili neki upotreban predmet ili neku umetničku skulpturu, dodala je Biljana Lazarević, nastavnica likovnog.

Svetski dan voda predavanjem je obeleženo i u školama u Gornjoj Šljivovici i Krivoj Reci.

- Advertisement -