Konkursi su raspisani povodom obeležavanja važnih ekoloških datuma Dana planete Zemlje i Svetskog dana zaštite životne sredine.
Konkurs za najbolji literarni rad je namenjen učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola sa teritorije grada Užica. Cilj konkursa je podsticanje razvoja ekološke svesti, upoznavanje sa problemima sa kojima se suočavaju ekosistemi i način na koji se može poboljšati stanje životne sredine. Tema konkursa ima za cilj i afirmaciju klisure reke Đetinje kao oaze biodiverziteta nadomak grada.
Najbolja tri rada po oceni žirija dobiće nagrade, prva nagrada je knjiga, komplet za pisanje, diploma i unikatni komad ukrasne keramike -rad učenika Umetničke škole u Užicu. Druga nagrada je knjiga, komplet za pisanje i diploma i treća je knjiga i diploma.
Učenici radove mogu predati najkasnije do utorka 15. maja 2018. godine. Šifrovane radove predati u zapečaćenoj koverti sa naznakom „ZA LITERARNI KONKURS ZELENOG SAVETA“, šifra se predaje u posebnoj, zatvorenoj koverti uz rad. Radovi se mogu predati zaduženom profesoru u školi, na pisarnicu Grada Užica, kancelarija broj 12, ili poštom na adresu Grad Užice, Dimitrija Tucovića 52, 31 000 Užice.
Drugi konkurs je foto konkurs i on je namenjen svim zainteresovanim sugrađanima, amaterima fotografije i ljubiteljima prirode da kroz objektiv zabeleže i prikažu svoje viđenje klisure Đetinje. Ideja Saveta je da kroz ovaj foto konkurs skrene pažnju na pitanje ekologije i očuvanje životne sredine.
Sve dostavljene fotografije biće izložene prilikom proglašenja pobednika u Svečanoj sali Gradske kuće. Tri najbolje fotografije po oceni žirija biće nagrađene, i to:
Prvo mesto – knjiga, album za fotografije, diploma i unikatni komad ukrasne keramike, rad učenika Umetničke škole u Užicu,
Drugo mesto – knjiga, album za fotografije i diploma,
Treće mesto – knjiga i diploma.
Fotografije se predaju najkasnije do utorka 15. maja 2018. godine.
Autori predaju po dve fotografije dimenzije 13*18 cm, na pisarnicu Grada Užica kancelarija broj 12, ili poštom na adresu Grad Užice, Dimitrija Tucovića 52, 31000 Užice.
Proglašenje pobednika oba konkursa i dodela nagrada održaće se 5. juna u Svečanoj sali Gradske kuće.
Govoreći o aktivnostima Zelenog saveta i obeležavanju međunarodnih ekološki važnih datuma članica Gradskog veća Grada Užica, Dunja Đenić je istakla da je cilj Saveta da poveća informisanost sugrađana u ovoj oblasti i podstakne da se što veći broj njih uključi u proceduru donošenja odluka vezanih za zaštitu životne sredine.

- Advertisement -