Opet požar na Deponiji, prethodni je bio tokom marta, ove godine. Požar je počeo, u petak ujutru, na telu deponije na oko 15 metara dubine. U modernizaciju i proširenje deponije “Duboko”, najavljuju nadležni, u prvoj fazi biće uloženo 30 miliona evra.

Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko (RCUO) Momir Milovanović, izjavio je za Radio Lunu, da su od petka u dva navrata mašinama i cisternama kopali teren i uspevali da lokalizuju požar, ali da se tokom prethodne noći, zbog vetra, požar ponovo proširio i zahvatio veću površinu.

Tokom celodnevne akcije, požar su gasili sa četiri cisterne, prema navodima Milovanovića. Na terenu su pripadnici Sektora za vanredne situacije sa dva kamiona. Uz angažovanje mehanizacije lokalnih javnih preduzeća i dve privatne firme, RCUO Duboko je potražilo i pomoć lokalnih samouprava osnivača za dodatnim cisternama.

Zbog požara na deponiji “Duboko”, koji se i ranije ovde događao, na teren su izašli republički inspektori zaštite životne sredine sa nadležnim lokalnim inspektorima.

Ministarstvo zaštite životne sredine ubrzano radi na rešavanju ovog višedecenijskog problema, koji je jedan od najkompleksnijih i najzahtevnijih problema, kako bi se mogućnost izbijanja požara i zagađenja svela na minimum.

U sklopu realizacije kapitalnog projekta modernizacije i proširenja užičke deponije “Duboko”, u prvoj fazi biće uloženo 30 miliona evra, navode iz resornog ministarstva. U narednom periodu očekuje se izbor izvođača i početak radova.

Po realizaciji projekata, otpad će se tretirati po najsavremenijim standardima.

Reakcije:

Zeleno levi front

Zeleno-levi front Užice zahteva da rukovodstvo grada Užica, zajedno sa menadžmentom deponije “Duboko” podnese ostavke, saopštenje prenosimo u celosti:

“Umesto da su svim snagama pokušali da lokalizuju i ugase požar, koji se u poslednjih dva meseca drugi put dešava, dopustili su da se on otrgne kontroli i postane opasan po zdravlje građana Užica, Požege i okolnih sela. Iako su obavešteni o požaru još juče, lokalna vatrogasna jedinica nije reagovala i oglušila se o pozive lokalnog stanovništva koji su požar prijavili.

Nedopustivo je i to što stanovništvo nema prave informacije o stepenu zagađenja jer se toksične materije u vazduhu u Srbiji ni ne mere. Nedostatak informacija o potencijalnoj ugroženosti i posledicama po zdravlje stanovništva koje mogu prouzrokovati furani i dioksini, koji nastaju sagorevanjem plastičnog i drugog otpada, a koji predstavljaju najopasnije kancerogene materije u prirodi, mogu predstavljati veliku opasnost po zdravlje.

Ovi otrovi, su uzročnik steriliteta, oštećenja imuniteta i nervnog sistema. Maske samo delimično štite od ovih otrova, ali ne u potpunosti, zbog čega je najbolje ne otvarati prozore i ne izlaziti koliko god je to moguće. Sve ovo mora da nam saopšti Zavod za javno zdravlje što se nije desilo i što predstavlja dodatni pokazatelj da lokalnoj vlasti nije ni stalo do zdravlja stanovništva.

Naime, najavljuje se proširivanje deponije što nam govori da ne postoji plan za smanjenje količina deponovanog otpada, uvođenja cirkularne ekonomije i reciklaže, već će se deponije povećavati u nedogled, što nije samo protiv standarda razvijenog sveta već i neodgovorno prema generacijama koje dolaze”, navedeno je u saopštenju Zeleno-levog fronta Užice.

SSP Užice

Ovim povodom oglasio se užički odbor SSP i u saopštenju kažu:

„Dogodilo se ono o čemu smo već pisali i na šta smo upozoravali u vezi deponije Duboko u više navrata. Požar očigledno nije propisno ugašen ni prošli put, još jedna laž SNS-a, sada je izmakao kontroli i gori pojačanim intezitetom danima u takvom obimu da se dim vidi sa Zlatibora, a Užičani se guše u otrovnom diimu.

Nadležni ne uspevaju da požar stave pod kontrolu jer je žarište na petnaest metara dubine i širi se horizontalno u tonama otpada. Na smirivanju požara i rešenju problema neće mnogo pomoći ni poseta ministarke Irene Vujović ni plasiranje dodatnih laži SNS-a, kojima građani više ništa ne veruju.

Deponija je promašen i problematičan projekta od početka, sve vreme prima otpad iz devet opština dva okruga, zamišljeni sistem reciklaže ne funkcioniše, partneri ne plaćaju obaveze, a lokalna vlast nema nikakvih kapaciteta da reši nagomilane probleme, niti se njima bavi, sem dok situacija ne izmakne kontroli i tempirana, ekološka bomba ne eksplodira nepovratno.

Deponija je napravljena na uzvišenju iznad grada, više na njoj nema prostora ni “igla da padne”, zemljište i podzemni tokovi su uništeni i zatrovani, a da ironija bude veća ispod deponije se nalazi najplodnije poljoprivreno područje, poznata Lužnička dolina koja snadbeva čitav okrug povrćem, voćem, mesom, sa oranica zalivanih vodom iz potoka koji ističu iz podnožja brda na kome se deponija nalazi. I pored svega navedenog SNS vlast nastavlja s ovim promašenim projektom, najavljuje nova ulaganja, sanaciju i modernizaciju, slično kao s letećim automobilima, dok se iznad grada vije otrovni dim.

Stranka slobode i pravde još jednom apeluje na nadležne da preduzmu hitne korake na zatvaranju deponije, sanaciji zemljišta i otvaranje savremene spalionice po svim svetskim standardima, obezbeđene filterima koji ne propuštaju nikakvo zagađenje i koja bi rešila problem otpada, a gradu obezbedila dodatnu energiju“, navodi se u saopštenju GrO SSP Užice.

Požar na Deponiji „Duboko“(Foto: SSP Užice)

Užička akcija i Užička odbrambena liga

Reagovali su iz Užičke akcije i Užičke odbrambene lige i oni zahtevaju da se prestane sa nemarom.

„Požar koji je opet izbio na deponiji Duboko, kojim upravlja JP „Duboko“ čiji je suosnivač grad Užice, nastao je zbog nemara usled nepravilnog selektovanja otpada, a čije posledice će po lokalno stanovništvo biti tek vidljive u danima pred nama, kaže se u saopštenju Užičke akcije i Užičke odbrambene lige.

Ne samo što su građani Užica koji žive u blizini deponije izloženi otrovnim gasovima, već postoji opasnost i od zagađenja obližnjih vodotokova, kao da građanima Užica nije dovoljno ekoloških problema a posebno što se u zimskom periodu suočavaju sa alarmantnim posledicama aerozagađenja.

Javašluk koji se trenutno dešava u JP „Duboko“ ali i u drugim užičkim javnim preduzećima, posledica je i katastrofalne kadrovske politike koju sprovodi rukovodstvo grada Užica, gde se direktori javnih preduzeća biraju po partijskoj liniji, bez ikakvih stručnih znanja i kvalifikacija, potrebnih da bi mogli da upravljaju složenim sistemom kakav je javno preduzeće.

Kada bi se direktori javnih preduzeća birali prema kompetentnosti, na osnovu javnog konkursa na kome bi imali pravo da učestvuju ravnopravno svi građani Užica, onda bi javnim preduzećima u Užicu upravljali obrazovani i stručni profesionalci koji bi i deponiju Duboko stavili u funkciju zbog koje je i nastala.

Deponija Duboko je osnovana sa ciljem da bude regionalni centar za efikasno upravljanje otpadom i reciklažu otpada, a nestručnim radom je dovedena na nivo najobičnijeg smetlišta.

Užička akcija i Užička odbrambena liga pozivaju rukovodstvo grada Užica da smesta preduzme mere u cilju sanacije deponije, te otkloni sve negativne posledice koje su nastale po lokalno stanovništvo. Nakon toga zahtevamo da se utvrdi odgovornost svih onih čijim su nemarom ugroženi životi građana Užica, te njihovu hitnu smenu“, navedeno je u saopštenju Užičke akcije i Užičke odbrambene lige.

Demokratska stranka

Demokrate iz Užica zahtevaju odgovornost, a u saopštenju navode:

„Regionalna deponija “Duboko” gori već danima, a niko iz aktuelne vlasti se ne obraća po tom pitanju. Jasno nam je da su praznici, da su svi na zasluženom odmoru ili u predizbornoj kampanji, ali Gradsko veće ima većnika za vanredne situacije i većnicu za zaštitu životne sredine. Možda oni ne smatraju da je vanredna situacija ili da je ne daj Bože ugrožena životna sredina?! Da li će neko upozoriti građane da sagorevanje otpada ima katastrofalne posledice po ljudsko zdravlje? Gde su obećani milioni u prethodnih 12 godina za proširenje tela deponije, za energanu? Verovatno su se negde zagubili kao i za obilaznicu, tunel ispod Kadinjače, Zdravstveni centar. Ali sve ovo je nevažno. Osnovno pitanje je gde je ODGOVORNOST?

Gde je ODGOVORNOST Nedeljka Milosavljevića koji je rukovodio preduzećem od 2013. do 2018. godine i svojim neznanjem i nestručnim vođenjem pokvario sve što se pokvariti može i na taj način otvorio put propadanja deponije?

Gde je ODGOVORNOST sadašnjeg direktora JKP Regionalna deponija „Duboko“ Momira Milovanovića koji već 6 godina vodi ovo preduzeće u propast, odnosno samo je nastavio tamo gde mu je prethodnik stao?

Gde je ODGOVORNOST menadžera za deponovanje otpada Marka Milojevića?

Gde je ODGOVORNOST nadzornog odbora?

Gde je ODGOVORNOST gradonačelnice koja sve ovo aminuje?

Umesto preuzimanja odgovornosti, ponovo se obećavaju kapitalna ulaganja od više desetina miliona eura za proširenje deponije. Vrlo zgodno, obećanje se pojavilo baš u vreme predizborne kampanje i kao i dosadašnja ostaće neispunjeno.

Užicu preti ekološka katastrofa koju je svojim kadrovima proizvela još katastrofalnija vlast!!!

Tražimo ODGOVORNOST!!! I to odmah“, navedeno je u saopštenju odbora za zaštitu životne sredine GrO Demokratske stranke Užice.

6. maj

Potpredsednica Vlade i ministarka Irena Vujović u Užicu

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je bila na deponiji „Duboko“, gde pripadnici Štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog čega je Užice proglasilo vanrednu situaciju na delu teritorije.

Ministarka Vujović je obišla lokaciju zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije kako bi se utvrdili naredni koraci.

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Želim da zahvalim pripadnicima MUP-a, štabu za vanredne situacije koji su ovde na terenu, vatrogasnim ekipama. Hvala i svim lokalnim samoupravama, kao i privatnim putarskim preduzećima koji su svoju mehanizaciju usmerili u Užice, kako bi se što pre ugasio požar.

Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je Vujović.

Ministrka Vujović sa sardnicima u Užicu (Foto: Grad Užice)

Vujović je podsetila da je Ministarstvo u 2021. godini već uložilo 96 miliona dinara kako bi se proširilo telo deponije, uradila stabilizacija i sprečilo nastajanje klizišta, a uz projekat čija realizacija uskoro kreće, mogućnost novog požara i zagađenja biće svedena na minimum.

„U najkraćem roku krenuće se u odabir izvođača, a nakon toga sledi projektovanje koje ćemo nastojati maksimalno da skratimo. Zamolićemo i kreditore da ubrzaju svoje procedure, kako bismo što pre mogli da krenemo sa radovima. Po realizaciji projekta, vek trajanja deponije biće najmanje dvadeset narednih godina“, rekla je Vujović dodajući da je došla u Užice kako bi se na terenu uverila da ima dovoljno mehanizacije.

„Moramo da radimo brže i da saniramo ovu situaciju što pre. Čeka nas veliki posao kako bi ‘Duboko’ postalo regionalni centar po evropskim standardima i najmoderniji centar u ovom delu Srbije“, rekla je Vujović.

Gradski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji MZ Duboko, kako bi se obezbedila sva neophodna mehanizacija i što brže raščišćavanje terena i sanacija požara.

Grad je angažovao sva javna preduzeća ali i brojne privatne kompanije kako bi se situacija što pre stabilizovala. Štab za vanredne situacije prati situaciju na terenu i u skladu sa njom donosiće neophodne odluke.

Požar na Deponiji „Duboko“ (Foto: Grad Užice)

8. maj

Problemi sa vodosnabdevanjem

Zbog intenzivnog korišćenja vode za gašenja požara na Deponiji „Duboko“ dolazi do problema sa vodosnabdevanjem građana koji se snabdevaju sa rezervoara Karađorđev šanac.

Smetnje u vodosnabdevanju ima oko 160 domaćinstava sa Tatinca, Dubokog, Sarića Osoja.

JKP „Vodovod“ je izvezao dve cisterne sa pijaćom vodom iz kojih se građani mogu snabdevati.

Molimo građane za razumevanje. Očekujemo stabiluzaciju vodosnabdevanja u najskorije vreme, saopšteno iz JKP „Vodovod“.

Pored teksta – Opet požar na užičko Deponiji – pogledajte i druge iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -