Protest u Užicu organizovali su meštani Lunovog Sela i zatražili da se što pre reši pitanje ove ekološke katastrofe. Užičkim vlastima je dat rok da do petka odgovore na njihove zahteve, najavljena je radikalizacija protesta, a za naredni utorak je zakazano novo okupljanje ispred Gradske kuće u Užicu.

Protestu je i pored kiše prisustvovalo veliki broj građana, svako pominjanje radnika angažovanih na gašenju požara u Regionalnoj deponiji „Duboko“ okupljeni su nagradili gromoglasnim aplauzom.

Sa govornice su zatražene ostavke, da Tužilaštvo radi svoj posao, čulo dosta toga o propustima u radu, nemaru. Rečeno je i da je pre dve godine istekla dozvola za rad, pošto nije produžena od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, tako da se otpad sada skladišti nelegalno.

Protest ispred Gradske kuće i zahtevi

Poljoprivrednik iz Lunovog Sela Jovan Topalović je rekao da su ovih dana „usijani telefoni“ od poziva iz gradske uprave da odustanu od protesta i izneo zahteve organizatora skupa:

  • Zatvaranje deponije „Duboko“
  • Rekultivacija prostora i gradnja memorijalnog kompleksa – kao primer do čega dovodi neodgovorno upravljanje
  • Od javnog tužioca – hapšenje i procesuiranje svih odgovornih koji su doveli do ekološke katastrofe
  • Smena rukovodstva deponije „Duboko“

Meštanin Lunovog Sela Radoš Petrović govorio je, što bi naš narod rekao iz „duše“, a tokom obraćanja okupljenom narodu pokazao crnu vodu iz Lužnice koja zagađuje Turski potok koji teče ispod deponije, pa dalje zagađuje Skrapež i Moravu. (VIDEO)

Petrović je na kraju svog obraćanja rekao i to, da politika nema nikakve veze za skupom, da je glasao za naprednjake, ali da to neće više nikad, i poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „da će mu mangupi u njegovim redovima doći glave, a ne narod“.

Okupljenjim građanima govorio je projektant Regionalne deponije „Duboko“ Velimir Mitrović iz Čačka, uz izvinjenje mladima, zbog toga što se nije uspelo u nameri – da prva u Srbiji uvede sistem integrisanog upravljanja otpadom na deponiji „Duboko“.

Velimir Mitrović, projektant Regionalne deponije „Duboko“ (Foto: N.T. UM)

On je između ostalog rekao da dobra ideja iz 2003. godine da se mnoge lokalne deponije zatvore i napravi savremeni sistemi upravljanja otpadom, koji će biti bezbedni i napredni kao centri upravljanja otpadom, nije ostvarena, te da se pretvorila u nešto što nikako nije smelo.

Deponija „Duboko“ je zamišljena tako da se u opštinama razviju sistemi za odvajanje otpada, dok bi na deponiju stizao otpad koji nema nikakvu aktivnost što se nije desilo, – rekao je Mitrović, dodajući da je otpad nelegalno odlagan za 320.000 ljudi na divljoj deponiji „Duboko“, jer je po njegovim rečima „pre dve godine istekla dozvola za deponovanje otpada koju dobija od nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine, tako da je nastavljeno odlaganje rizičnog otpada“.

Inženjer hemijske tehnologije Milovan Petrović, je kazao da je uvek bio protiv izgradnje deponije, da je pisao dopise ali da niko nije reagovao, i dodao da deponija u Dubokom ne može da se ugasi, da je to „bomba koja nas truje“.

– U Dubokom su instalirani trnovi (cevi) koji su metan „izvlačili“ na površinu. Ali, alava banda, bitange koje su rukovodile od ove zgrade i na deponiji, oni su stavljali otpad iznad trnova i zatvorili ih i tako dolazi do eksplozija, – rekao je Petrović na protestu u Užicu.

Protest u Užicu, ni kiša nije sprečila mnoge da prisustvuju (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -