Radomir Vergović je odabrao radove nastale od 1972. do 1998. godine, uz  istoimenu knjigu koja prati izložbu, a koju je uradio sa užičkim novinarom i književnikom Zoranom Jeremićem.

Vergovića Užičani, ali i publika šire zna kao vrsnog slikara koji je decenijama stvarao na ovim prostorima. Iza njega je gotovo 40 samostalnih i preko 150 grupnih izložbi. Dobri poznavaoci likovne umetnosti smatraju da je svojim slikarskim umećem obeležio ne samo užičku, već i srpsku likovnu scenu.

Pored slikanja Vergović se bavio karikaturom i godinama je bio likovni i tehnički urednik lista „Vesti“, gde su njegovi radovi nalazili mesto na brojnim naslovnim stranama.

– U novinama sam radio kao likovni i tehnički urednik prelom novina, ilustracije, naslovne strane, karikature, tako da sam čitav jedan opus napravio iza štafelaja. Zato sam odlučio da sakupim i prikažem deo toga što sam sačuvao, da „Vesti“, koja je sjajna novinska kuća, sa dobrom tradicijom, ima zabeleženo i odštampano ono što sam ja ostavio,- rekao je Vergović na otvaranju izložbe u GKC, uz reči da mu je svaka od izloženih naslovnih strana draga, te da svaka šalje poruku kroz svoju priču.

Rade je kroz naslovne strane „Vesti“, u jednom periodu, davao komentare koji su bili mnogo oštriji od onoga što piše u novinama, ali nikada nije zabranjivan, ali je pokazao erski duh i više nego što je trebalo u novinama, što govori o njegovoj hrabrosti, smelosti, odvažnosti, rekao je Zoran Jeremić, koji je u knjizi „Pogled iza štafelaja“ napisao:

„Praktično bez prethodnika i naslednika, slikar, ilustrator i grafički dizajner Radomir Vergović odradio je pionirski posao i kao karikaturista stvorivši respektabilan opus. Kao likovni i tehnički urednik „Vesti“ godinama je naslovne stranice ovog užičkog nedeljnika rešavao svojim upečatnjivim, stilski rafiniranim karikaturama – oštroumnim i lucidnim komentarima aktuelni društveno-političkih zbivanja/nakanjivanja. Te naslovne strane regionalnog lista, s tiražom (danas nezamislivim!) od više desetina hiljada primeraka, predstavljale su visoku meru duhovne slobode od koje Vergović nije odustajao ni u doba preteće pomrčine jedne ideologije, kada su novinski stupci popunjavani hronikom ispraznog smisla. Njegove satirične vizuelne replike na društvenu zbilju motivisane su temama čija suština prevazilazi gradske, okružne i državne granice.“

Radomir Vergović

Radomir Rade Vergović je rođen u Užicu. Akademiju za primenjene umetnosti na katedri za slikasrtvo završio je u Beogradu. Godinama je radio u užičkim „Vestima“ kao likovni i tehnički urednik.

ČLan je ULUPUDS-a od 1972 godine.

Pored slikarstva radi mozaik, grafički dizajan, crtež, novinsku i knjižnu ilustraciju. Bavi se karikaturom, likovnom kritikom i likovnim prikazima izložbi. Likovno uređuje mnoga izdanja, publikacije. Do sada likovno opremio preko 300 knjiga i publikacija.

Izlaže od 1960. godine grupno i samostalno u zemlji i inostranstvu. Do sada je imao oko 40 samostalnih izložbi.

Svojevremeno se bavio glumom.

Za svoj rad dobio je više nagrada:

  • Nagrada Grada Užica „Slobodan Penezić Krcun“
  • Nagrada Zlatna značka Kulturno -prosvente zajednice Srbije
  • Jugoslovenska nagrada za slikarstvo „Pivo Karamatijević“
  • Nagrada za životno delo ULUPUDS-a
  • Povelja Grada Užica za doprinos razvoju grada i niz drugih.

„Vesti“ i Radio Užice su najstarije informativne kuće u užičkom kraju, vredan jubilej obeležiće ovih dana, izložbom pod nazivom „Okrenite novi list“, koja je u petak, 29. oktobra, u 12:00 časova, u Narodnom muzeju Užice.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE

- Advertisement -