5. januar 2021. godine

U Ministarstvu zaštite životne sredine dogovoreno čišćenje Potpećkog jezera

Povodom rešavanja problema nagomilanog komunalnog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli potoci preko pritoka reke Lim, a na inicijativu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović u Palati Srbija održan je sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željkom Radoševićem, direktorkom Republičke direkcije za vode Natašom Milić, direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i direktorom JP „Elektroprivreda Srbije“ Miloradom Grčićem,

Ministarka Irena Vujović je ukazala na hitnost rešavanja problema i dodala da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu, te da će u akciji učestvovati i opštine koje su pogođene ovom ekološkom katastrofom i njihova komunalna preduzeća, jer je za to potrebna brojna mehanizacija.

– Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv. U ovom trenutku je najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru. Zato pozivam sve jedinice lokalne samouprave iz ovog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja koja će biti započeta narednih dana, a mi ćemo nastaviti da im pomažemo u rešavanju problema sa smetlištima i divljim deponijama – rekla je Vujović.

Sa sastanka u Ministarstvu zaštite životne sredine (Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine)

Na današnjem sastanku dogovorena je hitna intervencija i čišćenje Potpećkog jezera, a akciju će sprovesti JVP „Srbijavode“ i EPS. Pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada koji će se odvoziti na deponiju „Duboko“ u Užicu. Na sastanku je najavljeno i da će JP „Elektroprivreda Srbije“ u saradnji sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine hitno započeti uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i državni sekretari Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković i Aleksandar Dujanović, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

4. januar 2021. godine

Fotografije i snimci Potpećkog jezera ovih dana kruže društvenim mrežama, šta reći za toliku količinu plastičnog otpada, osim se zapitati dokle može da seže ljudski nemar?

Potpecko jezero (Foto: TV5/Screenshot)

Na prvoj fotografiji je toliko plastičnog otpada, a na drugoj vidimo koliko je jezero lepo.

Slična je sitaucija i na Višegradskom jezeru. Reka Lim i Potpećko jezero kod Priboja, kao i Višegradsko jezero, ovih dana doživljavaju pravu ekološku katastrofu. Plutajuća deponija na Potpećkom i Višegradskom jezeru kod hidroelektrana predstavljaju strašnu sliku nemara građana iz tri države Srbije, Crne Gore i BiH, ali i samih tih država i opština koje i posle niza sastanaka njihovih predstavnika ne mogu da nađu rešenje dugogodišnjeg problema. Trenutno se na Višegradskom jezeru nalazi oko 4.000 tona otpada, dok su Lim i obale te reke već godinama ugrožene sa plutajućim otpadom koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od  izvora u Crnoj Gori. Na toj maršruti otpad i smeće Lim „pokupi“ sa nekoliko nesanitarnih ili divljih deponija, piše Zvezdana Gligorijević u tekstu KADA ĆEMO SE DOVESTI U RED?

Dodajmo, Potpećko jezero je veštačko akumulaciono jezero podignuto na reci Lim na dva kilometra uzvodno od Pribojske Banje i na oko 15 – ak kilometara od Nove Varoši.

Za potrebe HE Potpeć izgrađena je betonska gravitaciona brana visine 46 m, duga 215 m. Ima akumulaciju od 44 miliona m3 vode.

Pored brane prolazi pruga Beograd – Bar i magistrala prema Crnoj Gori, pa je do njega lako doći, a pogodno je za ribolov, na jezeru se mogu pecati smuđ, som i jezerska pastrmka.

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na linku UžiceMedia.

- Advertisement -