Ekologija – UNICEF sprovodi projekat pod nazivom „Škole za bolji kvalitet vazduha“ uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške i uz implementacionu podršku Dostignuća mladih u Srbiji, radionice održane u Vrnjačkoj Banji, nastup učenika iz Užica odličan.

Tim Medicinske škole iz Užica pod imenom – „Dum spiro, spero“, latinska izreka, koja znači – „Dok dišem, nadam se“, učestvovao je na Regionalnoj UPSHIFT radionici održanoj u Vrnjačkoj Banji. Tim je činilo pet učenika, među kojima je Milica Uzunović, učenica ove škole.

Tema projekta „Škole za bolji kvalitet vazduha“ i radionica bila je zagađenje vazduha i način na koji mi, mladi , možemo da utičemo i rešimo problem zagađenosti u našoj zajednici, kazala nam je Milica.

– Radionice su trajale tri dana i služile su nam da razmislimo i pronađemo adekvatno rešenje za naš problem. Kao predstavnik tima mogu da kažem da nam je bilo mnogo teško da pronađemo ideju koju zaista možemo da realizujemo s obzirom da smo finansijski ograničeni na jednu sumu novca, – navodi Milica za UžiceMedia.

Sa radionica u Vrnjačkoj Banji (Foto:M. Uzunović)

Inače, ove godine u Vrnjačkoj Banji na radionicama je prisustvovalo 10 timova iz nekoliko gradova u Srbiji i zaista je velika stvar što su se Užičani našli među pet koji su osvojili finansijsku kao i mentorsku podršku da realizuju projekat u svom gradu.

– Mi krećemo sa poklanjanjem biljaka osnovnim školama u Užicu. Imamo za cilj da unapredimo kvalitet vazduha u prostorijama u kojima deca provode najviše vremena pa samim tim i utičemo na našu ciljnu grupu – decu obolelu od bronhijalne astme ali i na ostale. Deo našeg projekta su i edukacije u istim školama, – kaže Milica i dodaje da im je namera da što više mladih Užičana uzme učešće u akciji.

– Želimo da sve više naših mladih sugrađana postane svesno da možemo da utičemo na procente zagađenosti vazduha u gradu, ali i da pozovemo sva udruženja koja se bave ovim problemom kao i gradsku upravu da se uključe i pruže podršku, – kazala nam je Milica Uzunović, članica tima Medicinske škole.

Grad Užice, pred praznike (Foto:N. Tošić Užicemedia)

Tekstom EKOLOGIJA „Škole za bolji kvalitet vazduha“ završavamo objave na UžiceMedia u 2022. uz nadu da će ovakvih biti još više u Novoj 2023. godini, i da će biti bolja od prethodnih godina.

Srećno!

- Advertisement -