9.9 C
Užice
четвртак, април 25, 2024
Naslovna Ključne reči ZLAKUSA

Ključna reč: ZLAKUSA

Zlakusa je naselje u Srbiji u opštini Užice u Zlatiborskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 671 stanovnika.

U selu Zlakusa se nalazi etno-park „Terzića avlija“ koji delimično predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom, a delimično turističko-ugostiteljski objekat.

Meštani Zlakuse su poznati po grnčarstvu, pa su osnovali Udruženje lončara Zlakusa. U selu se organizuje međunarodna kolonija umetničke keramike. Takođe, bitni spomenici u selu su: Spomenik na Gradini, Etno udruženje „Zavičaj“, Spomen park „Vešala“. U Zlakusu si održavaju razne manifestacije, kao što su: Sabor „Zlakusa u pesmi i igri“, Jesen u Zlakusi i Međunarodni EKO kamp.

Više o ovoj temi možete pogledati ovde.

Sofija Bunardžić Magija grnčarenja, povezivanje sveta kroz Zlakusu

Akademska slikarka-keramičarka Sofija Bunardžić,autorka i organizatorka Međunarodne kolonije “Zlakusa” koja je sada već postala brend Užica, govori nam više o samoj koloniji, svom profesionalnom i ličnom putu kao i procesu zanata grnčarenja.

„MIHOLJSKI SUSRETI SELA 2023“ U Zlakusi

Manifestcija u Zlakusi okupiće predstavnike sela užičkog kraja. I ove godine se organizuje uz pomoć Ministarstva za brigu o selu, Grada Užica, sa ciljem da se obogati društveni i sportski život u našim selima, uz negovanje tradicionalnog načina života i kulturno - istorijskog nasleđa.

„PROLEĆNI ZAMAH – Očistimo Zlakusu zajedno“

Grupa građana, aktivista za uređenje sela Zlakusa, pokrenula je akciju ćišćenja i uređenja sela pod nazivom “Prolećni zamah – očistimo Zlakusu zajedno”. Akcija je počela 26. marta 2023. godine sakupljanjem smeća, odnošenjem krupnog otpada, sečenjem šiblja i šišanjem trave na zelenim površinama.

FIĆOM KROZ SELO Druga fićijada u užičkom kraju

"Fićom kroz selo" naziv je manifestacije u okviru koje su se okupili po drugi put ljubitelji fiće, nekada najpopularnijeg vozila u staroj Jugoslaviji, u Zlakusi, Užicu i na Zlatiboru. Organizatori su Etno udruženje „Zavičaj“ – Zlakusa i Etno park „Terzića avlija“.

KOLONIJA KERAMIKE ZLAKUSA Tradicija i umetnost

Kolonija keramike Zlakusa osnovana je pre 26 godina, u nameri da se očuva stari zanat izrade keramičarskog posuđa. Koloniju je osnovala Sofija Bunardžić, zaslužna...

LONČARSTVO IZ ZLAKUSE Upisano na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKA

Zlakusko lončarstvo upisano na Reprezentativnu listu nematerijalnog kultrunog nasleđa UNESKA, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

GRAD NA ĐETINJI U ZNAKU FIĆE

Ljubitelji nekada najpopularnijeg vozila u staroj Jugoslaviji, okupili su se danas u gradu na Đetinji. Dobro očuvani, u voznom stanju, kretali su se centrom grada. Na jednom od njih pisalo je Novak Đoković. U pitanju je prva "Fićijada", pod nazivom "Fićom kroz selo", a čiji je organizator Etno udruženje "Zavičaj" iz Zlakuse.

JUBILARNA KOLONIJA KERAMIKE Naredne godine u Zlakusi

Jubilarna, 25 po redu, Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa", koja je trebalo da se održi ove godine, zbog koronavirusa, odgođena je za narednu godinu.

IZLOŽBA RADOVA SA MEĐUNARODNE KOLONIJE UMETNIČKE KERAMIKE ZLAKUSA

U Gradskoj galeriji Užice biće otvorena izložba radova Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakuksa 2019. godine.

MEĐUNARODNA KOLONIJA UMETNIČKE KERAMIKE Počinje danas u Zlakusi

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa održava se od 8. do 18. avgusta, u domaćinstvu Savić u Zlakusi.
- Advertisement -
2,036FanovaLajkuj
996PratilacaZaprati
19PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE