Povelja uručena Danilovu

Plamen sedmih po redu „Pesničkih vatri zlatiborskih“ upaljen je u petak kod Spomenika na Šumatnom brdu u čast Čehova, a upalio ga je ovogodišnji dobitnik Povelje Dragan Jovanović Danilov, pesnik, esejista, prozni pisac i likovni kritičar.

Program je nastavljen u Kulturnom centru na Zlatiboru uz poštovanje svih epidemioloških mera, a u njemu su učestvovali glumci Užičkog narodnog pozorišta: Divna Marić i Slobodan Ljubičić, kao i novinar i publicista Zoran Jeremić.

U želji da tradicija Pesničkih vatri zlatiborskih ne bude prekinuta u ovoj godini kada je volja za životom, čežnja za lepim stvarima, potreba za dobrim rečima i ljudima veća nego ikada, opština Čajetina je upriličila kratak program u kojem je Povelja Pesničkih vatri uručena pesniku Draganu Jovanoviću Danilovu.

„Organizacioni odbor „Pesničkih vatri zlatiborskih“ je imao lak zadatak da odabere ovogodišnjeg dobitnika Povelje, a razlog tome je što je Dragan Jovanović Danilov ovu povelju zaslužio svojim životnim delom. Ne samo svojom bogatom pesničkom riznicom, već svojim mnogostrukim delovanjem u oblasti kulture i umetnosti“, – rekao je Arsen Đurić, predsednik SO Čajetina.

O pesništvu i „Pesničkim vatrama“ pesnik Danilov govorio je na sebi svojstven način, slikovito i alegorično, rekavši da živeći život kroz poeziju i ljubav mora doći do sagorevanja, ali i podsetivši nas da se iz pepela ponovo rađamo kao čudesni Feniks, sa novim spoznajama, možda jači i bolji.

„Danas poezija svuda u svetu živi u nekim malim, ezoteričnim krugovima. To je tako ne samo u nas, već i u velikim kulturama kao što je npr. Francuska kultura. Nešto  bolja situacija je u Americi gde izlazi ogroman broj časopisa, ali danas poezija najviše  živi kroz govorenje i čitanje poezije, jer u ljudskom glasu ima nečeg dodirljivog, nečeg tangentnog, nečeg što nas ili dotiče i spaja, ili ne dotiče“, kazao je, između ostalog,  Dragan Jovanović Danilov.

Arsen Đurić i Dragan Jovanović Danilov – dodela Povelje

Gost „Pesničkih vatri“ bio je novinar  i publicista Zoran Jeremić, dobar poznavalac i poštovalac dela ovogodišnjeg dobitnika Zlatiborske povelje.

„Prosto je neverovatno šta sve u tu poeziju ulazi! Ne samo ono što Danilov naziva presnom realnošću, nego i knjige, i slučajni prolaznici, stepeništa, šetališta, drvoredi, gradovi koje on voli, sećanja itd. On, dakle, nije jedan od onih pesnika koji je učen pa i u tom smislu donekle hladan, nego on ima neku verbalnu energiju koja gasi svaki besmisao a budi nadu u ono što je suština poetske reči, a to je ljubav“, objasnio je Jeremić svoju impresiju književnim opusom Dragana Jovanovića Danilova.

Veče su, govoreći stihove pesnika, ulepšali glumci Narodnog pozorišta iz Užica, Divna Marić i Slobodan Ljubičić, a  svojevrstan pečat im je dao i sam Danilov potvrđujući reči kojima se ranije obratio publici: „Kada govorim svoju poeziju ljudima, to što čitam je kao neka vrsta partiture, što bi značilo da ste vi, u stvari, došli na koncert“.

Autorka teksta: Mirjana Ranković Luković

Foto: www.zlatibor.org.rs

„Pesničke vatre zlatiborske”-najava

Sedme po redu „Pesničke vatre zlatiborske” ove godine održavaju se u petak 13. novembra od 17 časova tradicionalnim paljenjem vatre na Šumatnom brdu na Zlatiboru, u čast 160 godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova.

Povelja Pesničkih vatri zlatiborskih biće uručena Draganu Jovanoviću Danilovu u okviru umetničkog programa koji će biti održan u Kulturnom centru Zlatibor, sa početkom od 18 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera.

U programu učestvuju Divna Marić i Slobodan Ljubičić, glumci užičkog Narodnog pozorišta, kao i novinar i publicista Zoran Jeremić.

A kako je izgledalo na manifestaciji „Pesničke vatre zlatiborske” 2018. godine u tekstu Užicemedia

- Advertisement -