Užička Narodna biblioteka priprema veče humora i satire posvećeno Radu Jovanoviću,u okviru koga će biti predstavljena knjiga „Rijaliti šou“ Slobodana Simića, dobitnika Nagrade „Rade Jovanović“ za 2018. godinu.

Na književnoj večeri govoriće: Slobodan Simić i Žarko Trebješanin. Aforizme će čitati glumci: Divna Marić i Momčilo Murić.

Radomir Rade Jovanović rođen je 1939. godine u Srebrenici. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, grupa srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost. Pisao je aforizme, epigrame i ostale satirično-humorističke forme.

Objavio je više knjiga, prevođen je na engleski, nemački, ruski, poljski i mnoge druge strane jezike. Bio je dugogodišnji saradnik mnogih listova, časopisa i elektronskih medija. Zastupljen u brojnim domaćim i stranim antologijama humora i satire.

Jovanović je dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Svojevremeno je bio predsednik KPZ Užice i dobitnik Zlatne značke KPZ Srbije. Predsednik Književnog kluba „Paun Petronijević“ u Užicu, u dva mandata odbornik SO Užice, član Udruženja književnika Srbije, osnivač prvog privatnog Radija 31 u Užicu i glavni urednik; osnivač i glavni i odgovorni urednik prvog privatnog lista „Užička nedelja“; urednik lista „Privrednik“ u Užicu; stalni saradnik emisija „Vreme sporta i razonode“, „Jovanovići“, „Veselo veče“ Radio Beograda, humorističkih emisija Radio Sarajeva, Novog Sada i Zagreba, zagrebačke SN revije, Ježa, Humora, Seksi humora, novosadskog Osmeha, NIN-a, Danasa, Prosvetnog pregleda, frankfurtskih „Vesti“, kolumnista užičkih „Vesti“, predsednik žirija za festival aforizama „Erskog kabarea“, uvršten u značajne ličnosti Biografskog leksikona Zlatiborskog okruga. Bio je Užičanin godine 2015. u izboru lista „Užička nedelja“. Umro je 1. juna 2016. godine u Užicu.

Kolega Zorna Jeremić u „Minut do dvanaest“ piše o Radu Jovanoviću.

Književno veče je u utorak, 21. maja u 19 časova, u Čitalištu Narodne biblioteke Užice.

- Advertisement -