Dobitnik ovogodišnje Povelje pesničkih vatri je Pero Zubac, koji je i zapalio simboličnu vatru – večni plamen poezije, a priznanje mu je uručio predsednik organizacionog odbora i zamenik predsednika opštine Arsen Đurić.

-Srećan sam što su mi organizatori, moji prijatelji, omogućili da vidim gde počiva Savo Jovanović Sirogojno, junak mog detinjstva. Drago mi je što se ovo mesto održava čisto, i što nema nijednog grafita-rekao je srpski pisac pri paljenju vatre kod Spomen kosturnice stradalima u Drugom svetskom ratu. Tema stradanja bila je zastupljena u poeziji Bertolta Brehta i Desanke Maksimović, kojima je ovogodišnja manifestacija i posvećena. U godini kada se obeležava 120 godina od rođenja nemačkog pisca i srpske pesnikinje njihove stihove u Palisadu su kazivali i izvodili Slobodan Ljubičić, Ivana Šćepanović, Danka Stojiljković i Ljubodrag Begović. Pored pesama „Tražim pomilovanje“, „Krvava bajka“, „Izveštaj Srba“, „Spomen na ustanak“ koje su pisali Breht i Maksimović na Pesničkim vatrama predstavljena su i dela Alekse Šantića, Federika Garsije Lorke, Miloša Crnjanskog…

Tradicionalnu kulturnu manifestaciju otvorio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekavši da su svi okupljeni veoma važni kako bi se unapredila kultura.

-Vi ste tu da ne zaboravimo da unapredimo našu kulturu u malim mestima, da promovišemo sve ono što su naši preci radili pre nas. Ovo veče je posvećeno Desanki Maksimović i Bertoltu Brehtu. Ovo je sigurno vodilja za neke naše nove pisce i umetnike koji će sigurno i ovde u malim sredinama da nastanu i izrastu. Mi smo kao lokalna samouoprava tu da damo podršku tome i da promovišemo naše tradicionalne vrednosti-, rekao je Stamatović.

I ove godine na Zlatibor su stigli i pesnici koji učestvuju na tradicionalnim međunarodnim Beogradskim susretima pisaca, a zlatiborskoj publici predstavili su se Ludvig Lege iz Nemačke, Lučian Aleksiu iz Rumunije, Mesut Šenol iz Turske i Dmitri Sergejevič Buragov iz Ukrajine. Zlatiborski pesnici Mirjana Ranković Luković i Milosav Radibratović svojim pesmama „Drugi zavičaj“ i „Zlatibor je“ pozvali su poklonike kulture i za sledeće Pesničke vatre zlatiborske koje će se održati za godinu dana.

U svečanom programu su učestvovala i deca iz hora Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini i Marko Džambasović učitelj i frulaš.

- Advertisement -