Pesničko veče Dragana Jovanovića Danilova, biće održano u sreda, 13. marta u 19 časova u Čitalištu užičke biblioteke.

Kada smo već kod biblioteke nekoliko zanimljivh podataka o najtraženijim knjigama u Srbiji u minuloj, 2018. godini.

Naime, Narodna biblioteka Srbije objavila je nedavno listu najčešće pozajmljivanijih knjiga u javnim bibliotekama, a na prvom mestu se nalazi roman „Koreni“ Dobrice Ćosića.

Na listi najtraženijih je zatim,„Na Drini ćuprija“Ive Andrića, „Kad su cvetale tikve“Dragoslava Mihailovića, tri knjige iz serijala „Kazna za greh“ Jelene Bačić-Alimpić, a zatim i njeni romani „Nigde nema te“ i „Kofer iz Berlina“

Na sedmom mestu je „Kainov ožiljak: roman o misiji Ive Andrića u nacističkoj Nemačkoj“Vladimira Kecmanovića, na osmom „Luzitanija“Dejana Atanackovića, „Olujni bedem“Dejana Stojiljkovića, a na desetom mestu najpozajmljivanijih naslova je „Veliki rat“Aleksandra Gatalice. 

Od 155 javnih biblioteka u Srbiji na anketni upitnik je odgovorilo 117 biblioteka, dostavivši podatke o broju pozajmljenih knjiga domaćih autora. 

Iz Narodne biblioteke Srbije navode da teškoću u utvrđivanju liste predstavlja činjenica da biblioteke rade u različitim sistemima za automatizaciju bibliotečkog poslovanja (COBIŠ, BISIS, BIBLIO, NIBIS, MPA, BIBLIS, LITTERIS, WinIsis, SZIREN) ili nisu ni u jednom od pomenutih sistema. 

Kao rezultat obrade podataka nastala je zbirna lista 10 najčešće pozajmljivanih naslova u javnim bibliotekama Srbije u 2018. godini.

- Advertisement -