Pesničko veče Dragana Jovanovića Danilova, biće održano u sreda, 13. marta u 19 časova u Čitalištu užičke biblioteke.

Kada smo već kod biblioteke nekoliko zanimljivh podataka o najtraženijim knjigama u Srbiji u minuloj, 2018. godini.

Naime, Narodna biblioteka Srbije objavila je nedavno listu najčešće pozajmljivanijih knjiga u javnim bibliotekama, a na prvom mestu se nalazi roman „Koreni“ Dobrice Ćosića.

Na listi najtraženijih je zatim, „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića, „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića, tri knjige iz serijala „Kazna za greh“ Jelene Bačić-Alimpić, a zatim i njeni romani „Nigde nema te“ i „Kofer iz Berlina“

Na sedmom mestu je „Kainov ožiljak: roman o misiji Ive Andrića u nacističkoj Nemačkoj“ Vladimira Kecmanovića, na osmom „Luzitanija“ Dejana Atanackovića, „Olujni bedem“ Dejana Stojiljkovića, a na desetom mestu najpozajmljivanijih naslova je „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice. 

Od 155 javnih biblioteka u Srbiji na anketni upitnik je odgovorilo 117 biblioteka, dostavivši podatke o broju pozajmljenih knjiga domaćih autora. 

Iz Narodne biblioteke Srbije navode da teškoću u utvrđivanju liste predstavlja činjenica da biblioteke rade u različitim sistemima za automatizaciju bibliotečkog poslovanja (COBIŠ, BISIS, BIBLIO, NIBIS, MPA, BIBLIS, LITTERIS, WinIsis, SZIREN) ili nisu ni u jednom od pomenutih sistema. 

Kao rezultat obrade podataka nastala je zbirna lista 10 najčešće pozajmljivanih naslova u javnim bibliotekama Srbije u 2018. godini.

- Advertisement -