Kovačević je najmlađi dobitnik ovog prestižnog priznanja, a prijem je organizovan zbog brojnih uspeha, predanog i dugogodišnjeg rada na razvijanju kulturne delatnosti. Užički novinar je ovom prilikom razgovarao sa Republike Aleksandrom Vučićem i generalnom sekretarkom predsednika Suzanom Paunović. Utisci su pozitivni i za njega je ovaj prijem inspiracija, motivacija i podstrek za dalji rad na ovom području.

„Očuvanje kulture i tradicije jednog naroda je jedan od najvažnijih segmenata njegovog identiteta i opstanka. Nadam se da će sva priznanja koja sam do sada dobio, širom zemlje, a naročito ovo poslednje biti motiv svim mladim ljudima da shvate da nije kasno i da se uključe u borbu za očuvanje svega onoga za šta su se borili naši preci. Zadatak nije nimal lak, ali je to način da se odužimo „svetlim grobovima“. Osećam ogromnu zahvalnost predsedniku Republike Srbije, generalnoj sekretarki predsednika i svim onim ljudima koji podržavaju ovu borbu, čuvare tradicije i mlade. To je putokaz ka boljoj, lepšoj, srećnijoj Srbiji i njenoj budućnosti“, kaže Kovačević.

Nemanja Kovačević (Foto: Privatna arhiva)

Nemanja Kovačević je na televiziji počeo da radi sa nepunih 17 godina. Dobitnik je, pore „Zlatne značke“ i drugih brojnih nagrada među kojima su one za humanost i širenje kulture među mladima, nagrade „Čuvar tradicije“, zatim za zalaganje i promovisanje interesa mladih od Unije studenata koja broji nekoliko hiljada članova, zahvalnice Grada Užica, nagrade „Rodoljub Nićiforović“ za očuvanje tradicije, kulture i humanosti (Novi Pazar), nagrade za kulturu i umetnost „Svetislav Milić“ (Niš)… i mnogih drugih.

Kovačević je voditelj i autor mnogih TV emisija, „Moje Užice“, „Opipavanje pulsa“, „Put do zvezda“, „Istina blaga vredi“, „Priča se“, „Aktuelno“, književnih večeri  i manifestacija posvećenih kulturi, Duhovno veče „U čast Tadiji“, Književna manifestacija „Odzivi Paunu“, „I mi imamo talenat“, „Susreti na Zmajevcu“, Srpsko-ruske večeri, promocije knjiga Olivere Katarine i drugih pisaca, pesnika i književnika.

Godinama je aktivan na polju očuvanja tradicije, kroz njegove emisije, tekstove, gostovanja u nacionalnim medijima, do sada preko 300 emisija, ali i kroz aktivnost na promovisanju manifestacije „Susreti na Zmajevcu“, u pitanju je najstarija manifestacija u našoj zemlji sa 176 godina tradicije.

Član je Udruženja novinara Srbije UNS-a, preko deset godina, kao i Književnog kluba „Paun Petronijević Rujno” iz Užica.

Njegovo ime danas je autoritet u kulturnom i javnom životu Srbije. Dva puta upisan je u istoriju srpskog novinarstva. Prvi put 2012. godine, kao najmlađi nagrađeni novinar u Srbiji, a drugi put 8. maja 2019. godine, kao najmlađi televizijski novinar koji je vodio koncert na Кolarcu u organizaciji Muzičke produkcije Radio Beograda.

Sa ranije dodele priznanja novinaru Nemanji Kovačević (Foto: Privatna arhiva)

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -