Pobornik tradicije, novinar i voditelj Nemanja Kovačević, ovogodišnji je dobitnik velikog priznanja „Zlatna značka“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Nagrada se dodeljuje od 1976. godine za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan i dugotrajan rad. To je jedna od tri najprestižnije nacionalne nagrade u našoj zemlji.

Na vest da je Kovačević dobitnik nagrade, Nena Kunijević, njegova mentorka, dugogodišnja urednica, rediteljka RTS-a je istakla, da je obradovala ova vest, poosebno što dolazi u ova tmurna vremena, kada je velika retkost saznati nešto lepo, kada prebrojavamo bolesne i umrle i kada imamo svest kako se smanjuje broj onih koji čuvaju tradiciju i brane naše nacionalno bogatstvo.

– Moj đak, moj pulen, moj naslednik, novinar i voditelj Nemanja Kovačević, ovogodišnji je dobitnik nagrade ZLATNA ZNAČKA – koju dodeljuje Kulturno – prosvetna zajednica Srbije. Lično sam svedok njegovog ozbiljnog i mukotrpnog rada na očuvanju kulture i srpske muzičke baštine, ali i svih nepravdi koje je na tom putu doživeo. Uvek sam mu govorila: „Budi stprljiv, pravda je dokučiva, samo je spora… Onaj ko ume da čeka sigurno će zasluženo dobiti.“ Moja predviđanja su se ispunila. Kamo sreće da u Srbiji ima više Nemanja Kovačevića, onda bi bilo više nade da će naša tradicija, ako ne dobiti, onda sigurno sačuvati mesto koje ima. Jako sam srećna što sam i ovog puta dobila dokaz, da sam umela da prepoznam kvalitet, hrabrost i istrajnost naših mladih talenata, – kazala je Nena Kunijević.

Nemanja Kovačević (Foto: Privatna arhiva)

Nemanja Kovačević je na televiziji počeo da radi sa nepunih 17 godina. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su nagrade za humanost i širenje kulture među mladima, nagrade „Čuvar tradicije“, zatim za zalaganje i promovisanje interesa mladih od Unije studenata koja broji nekoliko hiljada članova, zahvalnice Grada Užica, nagrade „Rodoljub Nićiforović“ za očuvanje tradicije, kulture i humanosti ( Novi Pazar), nagrade za kulturu i umetnost „Svetislav Milić“ (Niš)… i mnogih drugih.

Član je Udruženja novinara Srbije UNS-a, preko deset godina, kao i  Književnog kluba „Paun Petronijević Rujno” iz Užica.

Kovačević je voditelj i autor mnogih TV emisija, „Moje Užice“, „Opipavanje pulsa“, „Put do zvezda“, „Istina blaga vredi“, „Priča se“, „Aktuelno“, književnih večeri  i manifestacija posvećenih kulturi, Duhovno veče „U čast Tadiji“, Književna manifestacija „Odzivi Paunu“, „I mi imamo talenat“, „Susreti na Zmajevcu“, Srpsko-ruske večeri, promocije knjiga Olivere Katarine i drugih pisaca, pesnika i književnika.

Godinama je aktivan na polju očuvanja tradicije, kroz njegove emisije, tekstove, gostovanja u nacionalnim medijima, do sada preko 200 emisija, ali i kroz aktivnost na promovisanju manifestacije „Susreti na Zmajevcu“, u pitanju je najstarija manifestacija u našoj zemlji sa 176 godina tradicije.

Uspešnim radom na ovom polju stekao je status istaknutog pobornika tradicije. U svom dosadašnjem radu imam značajan broj emisija (preko 300) i intervjua sa ljudima od autoriteta, kulturnog i javnog života naše zemlje.

Dva puta je upisan u istoriju srpskog novinarstva, prvi put 2012. godine, kao najmlađi nagrađeni novinar u Srbiji, a drugi put 8. maja 2019. godine, kao najmlađi televizijski novinar koji je vodio koncert na Kolarcu u organizaciji Muzičke produkcije Radio Beograda.

Svečano uručenje priznanja, biće održano po ukidanju epidemije, a datum održavanja biće naknadno objavljen.

- Advertisement -