Novinar i voditelj Nemanja Kovačević, ovogodišnji je dobitnik velikog priznanja „Zlatna značka“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Ova prestižna nagrada uručena je u beogradskom Narodnom pozorištu. Govoreći na dodeli Kovačević je rekao da je velika čast zavredeti tu nagradu, ali i razočarenje što takva preporuka u našoj zemlji ne znači mnogo.

– U vremenu u kome su tradicija i kultura skrajnute na mariginu društva, borba za njihov opstanak je veoma teška. Nažalost, kultura u borbi primitivizma, uglavnom gubi bitku. No, za mene izgubljena bitka, ne znači izgubljeni rat. Moje uverenje da nikada ne treba odustati, danas sam dobio jednu od tri najprestižnije nacionalne nagrade u našoj zemlji „Zlatnu značku“. Moja osećanja su podeljena. Velika je čast nagradu, a razočarenje je to što takva preporuka u našoj zemlji ne znači ništa,- rekao je Kovačaević i dodao:

Sa dodele priznanja u Narodnom pozorištu u Beogradu (Foto: Privatna arhiva)

– Moja želja je da se veliki broj ljudi pridruži mojoj borbi za priznanje i opstanak naših kulturnih vrednosti, kojima je u ovom trenutku naša podrška neophodna, da se ne bi utopili u mundijalističke tendencije čijem pritisku ne odoleveju ni mnogo veći narodi nego što smo mi. Verujem da će se naš čuveni srpski „inat“ probuditi , da ćemo sačuvati svoje nacionalno blago, i da za Srbiju tek dolaze neki bolji i lepši dani, – rekao je Nemanja Kovačević na dodeli nagrade.

Nagrada „Zlatna značka“, jedna je od tri najprestižnije nacionalne nagrade u našoj zemlji. Od 1976. godine dodeljuju je Kulturno-prosvetna zajednica i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

- Advertisement -