Na pola puta – Književni festival okuplja u Užicu, 16 godina zaredom, pisce iz regiona, koji tokom festivala drže predavanja u Užičkoj gimnaziji u okiviru redovne nastave. To je ujedno prilika za druženje sa učenicima koji mogu postavljati pitanja učenicima festivala.

Tokom festivala u večernjim satima pisci iz regije čitaju svoje tekstove u Narodnom pozorištu Užice, druže se i razgovaraju sa publikom.

Na pola puta

Ovogodišnji učesnici Književnog festivala su:

Rumena Bužarovska

Nenad Veličković

Damir Karakaš

Stefan Janjić

Đurđica Čilić

Frida Šarar

Dejan Ilić

Midhat Kapetanović

Julie Biro

Danas je prvi dan, prvi čas na Književnom festivalu „Na pola puta“, Stefan Janjić  govori na temu o manipulacijama u medijima. Više detalja i snimci na FB stranici „Na pola puta.

Tokom festivala je prikazan dokumentarni film „Povratak u Višegrad“, a uslediće i drugi sadržaji, otvorena izložba.

Književne susrete „Na pola puta“ osnovali su užička profesorka književnosti Ružica Marjanović i pisac i profesor iz Sarajeva Nenad Veličković.

Organizator susreta pisaca iz regije je Užička gimnazija uz pomoć Narodnog pozorišta Užice, Narodne biblioteke Užice i Užičke književne publike.

Predavanja i večernja čitanja možete videti ovde.

Rekli su o Književnom festivalu:

Barbara Matejčić, književnica iz Zagreba:


– Ta neka scena regionalna, ili postjugoslavenska zapravo funkcionira, ovaj Festival je pravi dokaz. Ljudi se druže u Užicu i na drugim mjestima na festivalima. I koliko god se trudile političke strukture da stvaraju barijere, te barijere su vrlo propusne, mi negde  zapravo funkcioniramo kao scena. Ja osjećam, to je  prostor kulturološki kao jedan.


Aida Šečić Nezirević, iz Zenice:


– Ja inače volim da se družim sa piscima, i uvek nešto novo naučim od njih.


Boris Dežulović, novinar i pisac:


– Kada je počeo festival pre 13 godina, idejni tvorci Ružica Marjanović, užička profesorka i Nenad Veličković, zamislili su susret pisaca na pola puta između Sarajeva i Beograda. I to je bilo tako, uglavnom pisci iz Srbije i Bosne, a među njima Predrag Lucić i ja. Onda su počeli dolaziti umjetnici iz cijelog regiona, i zato mislim da je sada ovaj Festival nadrastao sebe u dobrom smislu. Vidite sada  sem  pisaca u Užicu na festivalu već nekoliko godina su i gimnazijalci iz regiona.

A kako je to izgledalo kada su se „Na pola puta“ pre dve godine u Užicu susreli pisci i učenici.

A mi se podsećamo ranijih susreta „Na pola puta“ u Užicu, koji su pre koju godinu okupili deset književnika iz regiona.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -