Kao i do sada, domaćin je Užička gimnazija, a ove godine predavanja, i večernja „čitanja“ imaće više od deset književnika iz republika bivše Jugoslavije. Festival će biti otvoren u nedelju 21. aprila izložbom crteža ilustratora Boba Živkovića, u 18 časova u prizemlju Gradske galerije, a u 19:30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izvedena predstava Reflektor teatra „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“.

Reč je o modrernoj pozorišnoj priči o Ivi Loli Ribaru, njegovj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih koji su dali svoje živote u borbi protiv  fažizma.

Na konferenciji za štampu u Gimnaziji, u najavi festivala, o ovoj predstavi, rečeno je: „Niko ne glumi Lolu, ali svi govore o njemu i načinima na koje društvo u kome živimo, čuva, odnosno odbacuje sećanje na ovog heroja.“

Narednih dana festival „Na pola puta“ nastvalja se dnevnim predavanjima gimnazijalcima koje će držati gosti, književnici iz regiona, i večernjim „čitanjima“ na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice.

Ovog aprila gosti užičkog festivala su: Jasminka Petrović, književnica i novinarka iz Beograda, urednica dečjih emisija na Radio Beogradu, poznata po knjigama: „Od čitanja se raste“ „Leto kada sam naučila da letim“, Sofija Kodrić, novinarka i književnica, rođena u Zadru, trenutno živi u Pragu, a maturantima užičke gimnazije  govoriće o Češkoj između Istoka i Zapada.

Kao i svake godine u Užicu će biti i sarajevski pisac Nenad Veličković, docent na Odseku za književnost na Filozofskom fakultetu,  da podsetimo, Veličković je jedan od osnivača ovog festivala zajedno sa Ružicom Marjanović, profesorkom književnosti u užičkoj Gimnaziji.

U Užice dolazi i Predrag Stojanović, programer, bajker, bloger, rođen u Beogradu, fakultet završio u Americi, master studije u Nemačkoj, gde i živi.

Festivalski gost, ili domaćin je i Petar Matović, užički pesnik, koji živi u Požegi, 2017. dobio je nagradu „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Iz srećne republike“.

Iz Rijeke doćiće Tea Tulić, mlada književnica, koja će gimnazijalcima govoriti o moći, odnosno nemoći jezika. Dejan Ilić, književnik iz Beograda je stalni gost, te će tako biti i ove godine, a Jasna Šemić književnica rodom iz Sarajeva, dolazi u Užice prvi put. Ona živi i radi u Parizu kao slobodan pisac.

Festival će ugostiti i srpskog književnika Ivana Ivanjija, koji iza sebe ima brojna dela prevedena na više jezika, a kao petnaestogodišnjak, jevrejskog porakla, bio je zatočen u koncentracionim logorima Aušvic i Buhenvald.

Užički gimnazijalci imaće priliku da upoznaju i grafičkog dizajnera Đorđa Balmazovića, člana grupe „Škart“, Tanju Stupar Trifunović, rođenu u Zadru, koja je do sada objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i jedan roman. U Užicu će govoriti „O pisanju i drugim demonima.“

Ove godine na festival dolazi i Ivica Prtenjača, književnik iz Zagreba, a govoriće „O slobodi pisanja i pisanju slobde“.

Kao i do sada festival ima prateći program, jedan deo ovog programa nosi naziv „Svako ima nekog koga nema“. Biće to podsećanje na ranije goste festivala koji više nisu među živima, rekla je Ružica Marjanović, a ove godine to je podsećanje na Dašu Drndić iz Zagreba i Predraga Licića iz Splita, koji je gotovo do smrti bio rado viđen gost užičke Gimnazije.

U posetu užičkim gimnazijalcima doćiće njihovi vršnjaci iz Sarajeva, Rijeke, Zagreba, Novog Sada, i Čačka. Svi zajedno pratiće predavanja ovogodišnjih gostiju festivala.

Regionalni književni festival „Na pola puta“ u Užicu, četrnaesti po redu, počinje 21. i trajaće do 25. aprila. Očekuje se posećenost kao i prethodnih festivalskih godina.

Tekst i foto: N. Ilić

Naslovna foto: Profesorke književnosti Užičke gimnazije i učenice u organizaciji festivala „Na pola puta“

- Advertisement -