Dečji ansambl KUD-a „Sevojno„, jedan je od najpoznatijih u užičkom kraju. Članovi sa kojima smo razgovarali su počeli da igraju veoma rano. Pojedini još u vrtiću i za sada nisu odustali, a planiraju i dalje da nastave da se bave folklorom. Svi su od početka u KUD-u, svi su dobri prijatelji. Njihova druženja ne završavaju se kad i probe.

Dečji ansambl KUD-a „Sevojno“ ima više članova, među njima je Pavle Grujičić, koji je druga godina srednje škole. Folklorom je počeo da se bavi u prvom razredu osnovne škole.

– Krenuo sam u folklornu sekciju zbog brata, onda sam igru zavoleo i nastavio. Tokom svih proteklih godina, bilo je i loših trenutaka, ali se nikada nisam razočarao toliko da bih napustio folklor, – kaže Pavle i dodaje da je u folkloru ostao zbog druženja i putovanja, a škola ne trpi. Sve može da se postigne.

Pavle Grujičić (Foto: UžiceMedia)

– Svako ko želi može da proba da se bavi folklorom, ali ako ga zaista ne zavoli, neće moći da uspe, – priča Pavle.

Dečji ansambl KUDa „Sevojno“: Folklor od vrtića

I Neda Lojanica članica je dečjeg ansambla KUD-a „Sevojno“, ove jeseni polazi u srednju školu, a prve korake u folkloru napravila je još u vrtiću, u svojoj četvrtoj godini.

– U vrtiću, učiteljica Milka počela je sve nas da podstiče i usmerava na folklorne probe. Posle vrtića, izrazila sa želju da nastavim da se bavim folklorom, – kaže Neda koju veoma usređuje predstavljenje nošnje i igara svoje zemlju drugim narodima.

– Volim što čuvamo srpsku tradiciju i što na neki način to prenosimo na buduće generacije, – ističe Neda i dodaje da se njeni vršnjaci „svaki put nekako iznenade i podržavaju nas što igramo“.

Neda Lojanica (Foto: UžiceMedia)

– Kada igramo u drugim zemljama, publika je svaki put fanscinirana našim izvođenjem, – rekla nam je Neda i ističe da je osnovni razlog zašto nastavlja da se bavi folklorom – društvo sa kojim godinama vežba kao i prijateljstvo koje je stekla ne samo u KUD-u, već i sa drugarima iz drugih kulturno umetničkih društava u zemlji i inostranstvu.

Dečji ansambl KUD-a „Sevojno“: Podmladak i druženje

Aleksa Jevtić sada polazi u osmi razred, a u dečijem ansamblu KUD-a „Sevojno“ je od četvrtog razreda osnovne škole. Za sada, kao i njegovi drugari, igra u dve koreografije, „Vranjsko polje“ i „Igre iz Krajišta“.

Aleksa Jevtić (Foto: UžiceMedia)

– Pre nego što sam se opredelio za folklor, išao sam u Muzičku školu. Svirao sam harmoniku, pa sam želeo da nastavim taj put muzike, ali kroz igru, – kaže Aleksa. Osim društva i putovanja koji su najčešći razlozi da se počne igrati, ali i ostati u folklornoj sekciji, Aleksa navodi da je lepo kada se, naročito u inostranstvu, može predstaviti narodna nošnja i igre iz davnih vremena svog naroda. 

Jelena Jadžić, takođe je članica dečjeg ansambla KUD-a „Sevojno“, a počela je da se bavi folklorom od četvrte godine. U predstojećoj školskoj godini postaje srednjoškolac. Kaže da joj nije potrebno mnogo vremena da savlada novu koregrafiju.

– Jednostavno, volim folklor. Mislim da bi neko uspešno igrao, mora to i da voli, – kaže Jelena.

Jelena Jadžić (Foto: UžiceMedia)

– Nastaviću i dalje da vežbam zbog društva, turneja, upoznavanja drugih kultura, – ističe Jelena i navodi primer ferstivala „Licidersko srce“.

– Tokom festivala na Trgu u Užicu i na Zlatiboru, jedni drugima pokazujemo igre svog naroda. Razmenjujemo korake i to bude veoma zanimljivo. Zaista folklorci iz drugih zemalja nauče korake pojedinih naših igara, kao i mi njihovih. Doduše, obično to budu neki malo lakši koraci, ali je sve to lepo, – priča Jelena.

Tekst je nastao u okviru projekta „SPRETNIM KORAKOM KROZ SVET – Deca čuvari tradicije“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sa nedavno završenog Festivala „Licidersko srce“ (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -