Petkovica – Sveta Petka je jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere, poštuje se u čitavom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju, u Rumuniji, dolaze i pripadnici drugih religija verujući u njenu isceliteljsku moć.

Javno komunalno preduzeće „Bioktoš“ organizuje tradicionalni vašar na Petkovicu, u sredu, 27. oktobra, od 6:00 do 19:00 časova, na lokaciji „Međaj“ – Ulicom Mihaila Pupina, duž Ulice Međaj i na prostoru mosta Kralja Aleksandra uz primenu svih važećih epidemioloških mera.

Na dan održavanja vašara saobraćaj preko novog mosta na Đetinji se neće odvijati, a preko mosta Kralja Aleksandra duž Ulice Mihaila Pupina samo za nužne potrebe (hitna pomoć, vatrogasci).

Petkovica, vašar u Užicu (Foto: Iz arhive Užicemedia)

JKP „Bioktoš“ je uputio molbu svim vlasnicima parkiranih vozila na pomenutim lokacijama da ih uklone.

Za sve informacije možete se obratiti na brojeve telefona: 031/514-896 i 031/514-249.

Petkovica Sveta Petka: SPC i vernici je praznuju 27. oktobra

Srpska pravoslavna crkva praznuje svakog 27. oktobra, dan Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Mošti svetiteljke počivaju u Jašiju, u Rumuniji. Sveta Petka kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere poštuje se u čitavom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju, u Rumuniji, dolaze i pripadnici drugih religija verujući u njenu isceliteljsku moć.

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju praznik Svete Petke, koja je istorijska ličnost svrstana u red svetih. Posebno joj se obraćaju žene svih vera i nacija smatrajući je svojom zaštitnicom.

Prve zapise o svetoj Petki ostavio je Grigorije Camblak, među kojima je i opis prenosa moštiju svete Petke iz Vidina u Srbiju i do Beograda (1403. godine). Mošti su prenete u Srbiju zaslugom monahinje Jefimije i kneginje Milice koje su dozvolu izmolile od sultana Bajazita.

Veruje se da su od vremena despota Stefana Lazarevića mošti sto godina počivale u steni pored kalemegdanske kapele i izvora Svete Petke i da su joj na poklonjenje dolazili i pravoslavci i katolici pa i muhamedanci, tadašnji okupatori Srbije.

Manastir Dubrava (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Petkovica Sveta Petka: Crkva Ružica na Kalemegdanu podignuta u 15. veku

U eparhijama SPC, oko 250 crkava posvećeno je Svetoj Petki, a u Beogradu je najposećenija kapela na Kalemegdanu. Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se čuva mali prst svetiteljke.

Prema narodnom predanju, kapela na Kalemegdanu i crkva Ružica podignute su još u 15. veku za vreme despota Stefana Lazarevića, ali su i porušene u vreme turske vladavine.

Današnja kapela i crkva, mesto hodočašća gde se svake godine na Petkovicu okupljaju mnogobrojni vernici, izgrađena je 1937. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića.

U novosagrađenoj krstionici uz kapelu Svete Petke obavljaju se krštenja vernika uz poštovanje izvornog hrišćanskog rituala – pogružavanjem.

U Srbiji se Sveta Petka slavi i kao krsna slava.

Sveta Petka je živela krajem 10. i početkom 11. veka pre podele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji, a prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja.

Njene mošti čuvane su u Epivatu, a potom u Carigradu, Trnovu i ponovo u Carigradu.

Sa jednog od prethodnih vašara na Petkovicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -