Rada Sarić, direktorka Narodne biblioteke „Miloš Trebinjac“ u Bajinoj Bašti kaže: „Planiramo da još više popularizujemo čitanje i da promovišemo značaj biblioteke kao ustanove koja je okosnica kulture jednog naroda. Nadamo se da ćemo i u ova vremena kada se čini da je elektronika uzela imperativ nad knjigom ipak da dokažemo da su Srbi pismen narod i da i mala mesta poput Bajine Bašte kriju bogat kulturni život.“


UM: Biblioteka „Miloš Trebinjac“ je u prvih šest meseci ove godine uvećala i fond knjiga i broj čitalaca u odnosu na isti period lane. Koliko bajinobaštanska biblioteka danas ima knjiga, a koliko članova?

Rada Sarić, direktorka


Rada Sarić: – Od početka godine smo nabavili 1.656 novih knjiga, nadamo se da će se taj broj do kraja godine još uvećati. Odeljenje odraslih ima oko 66.000 knjiga i 1050 članova. Dečije odeljenje ima oko 20.000 knjiga i članova 839 članova, a Zavičajno odeljenje oko 800.

UM: Koliko godišnje možete da nabavite novih naslova u proseku i koje su to knjige, kako ih nabavljate?

Rada Sarić: – U proseku nabavljamo oko 1500-2000 novih knjiga, kako kupovinom iz sopstvenih sredstava tako i poklonom. Što se tiče poklona najveći broj naslova dobijemo iz otkupa Ministarstva kulture, zatim suvišak od Narodne biblioteke, kao i pokloni izdavača i čitaoca. Prilikom kupovine knjiga trudimo se da ispratimo aktuelnosti i novitete kako iz sveta književnosti tako i drugih oblasti: filozofije, religije, kulture, prirodnih nauka…


UM: Vole li Bajinobaštani da čitaju, ko su najaktivniji članovi?

Rada Sarić: – Naravno, oni koji su članovi biblioteke i vole pisanu reč zaista čitaju u velikoj meri. Biblioteka „Miloš Trebinjac“ svake godine nagrađuje svoje najredovnije čitaoce, kako sa dečijeg tako i odeljenja za odrasle. Vrednih čitaoca ima u svakoj kategoriji, tako da nagradimo uvek po jednog srednjoškolca, studenta, zaposlenog, nezaposlenog, penzionera. Primera radi, nagrađena u kategoriji penzionera, Zlatija Petrović ima godišnje preko 70 poseta, obično pozajmi oko tri knjige, što bi značilo da ona godišnje pročita preko 200 naslova što je zaista impozantan broj.

Nagrade za najmlađe čitaoce


UM : Kako podstičete Bajinobaštane na čitanje?

Rada Sarić: – U doslovnom prevodu reč „biblioteka“ znači skladištenje knjiga. Iako naša biblioteka ima oko 85 hiljada naslova koji su raspoređeni po njenim prostorijama, ona je i mnogo više od toga. Knjige bi ostale samo materija da nije bibliotekara koje ih kroz promociju i dobro znanje svog zanata prosleđuju do onog pravog čitaoca. Tako se u biblioteci redovno organizuju aktivnosti koje za cilj imaju popularizaciju čitanja.


UM: Koje su najznačajnije aktivnosti i manifestacije koje biblioteka organizuje i sprovodi?

Rada Sarić: – Svesni koliko je bitno da deca još od najranijeg perioda zavole čitanje, najviše pažnje posvećujemo najmlađima. Tako redovno organizujemo grupne posete dece iz vrtića i nižih razreda osnovne škole gde ih učimo šta je to biblioteka, upoznajemo ih sa načinom funkcionisanja te ustanove i upoznajemo ih sa prostorom u kome će u perspektivi provoditi puno vremena. Svake godine održavamo Opštinsko recitatorsko takmičenje, zatim gostovanja poznatih dečijih pisaca kao što su Jasminka Petrović, Dejan Aleksić,Uroš Petrović…

U toku ove godine imali smo i likovnu izložbu, tradicionalni foto konkurs „Meni knjiga znači“, saradnju sa lokalnom Kancelarijom za mlade kroz pesničke večeri i radionicu „Kako voditi studentski život“. Održali smo veći broj književnih večeri kako zavičajnih pisaca, tako i promocija romana i tribina stručnjaka iz oblasti istorije i psihologije, a tek nam predstoji period godine koji je najpovoljniji za promocije i tribine.

Sa jedan od ranijih događaja u Narodnoj biblioteci u Bajinoj Bašti


UM: Koliko biblioteka može da pokloni pažnje izdavaštvu i kako pravi prioritete u tome? Šta je okosnica vašeg izdavaštva?


Rada Sarić: – Sve zavisi od finansijskih sredstava na toj poziciji koje nam Opština opredeli. Za sada nemamo problema sa tim i možemo da pokrijemo godišnje potrebe koje se tiču izdavaštva. Najviše pažnje posvećujemo našim zavičajnim piscima i njihovim delima kao i dokumentarno – istorijskoj građi koja se tiče našeg kraja.


UM: Ima li problema u radu i koje biste izdvojili? Mnogim bibliotekama je potreban dodatni prostor, ali i renoviranje postojećih objekata. Kakva je situacija kod vas?


Rada Sarić: – Najveći i možda jedini problem sa kojim se susreće naša biblioteka je upravo manjak prostora, jer naš bogat fond koji se svakodnevno povećava traži dodatni prostor. Očekuje se da ćemo uskoro dobiti deo prostora koji se nalazi u istoj zgradi gde i mi, a koji se slabo koristi. Što se tiče renoviranja, iako je zgrada starije gradnje, poprilično smo sredili kako eksterijer tako i enterijer biblioteke.


UM: Koji su planovi i ciljevi rada biblioteke u narednom periodu?

Rada Sarić: – Planiramo da još više popularizujemo čitanje i da promovišemo značaj biblioteke kao ustanove koja je okosnica kulture jednog naroda. Nadamo se da ćemo i u ova vremena kada se čini da je elektronika uzela imperativ nad knjigom ipak da dokažemo da su Srbi pismen narod i da i mala mesta poput Bajine Bašte kriju bogat kulturni život.


UM: Koja je Vaša vizija bibliotekarstva?

Rada Sarić: – Obezbeđivanje potpunog i nesmetanog pristupa građi u konvencionalnom i digitalnom obliku, zatim pružanje podrške korisnicima u oblasti istraživanja,a sve sa ciljem daljeg društvenog i privrednog napretka kao i razvijanje kulture čitanja i jačanje kulturnih potreba kroz obogaćivanje sadržaja iz oblasti kulture i umetnosti.

Omiljeno mesto školaraca (Foto: Biblioteka Miloš Trebinjac“)

Redakcija UžiceMedia priprema još tekstova u serijalu „Sa knjigom, utabanim i novim stazama“, o užičkom bibliotekarstvu, kroz priče o knjizi, biblioteci i bibliotekarima iz Užica, Čajetine, Bajine Bašte i Požege.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -