Grad u učionici napravili učenici Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ u Užicu na osnovu ideja i predloga svojih profesora aktivno se uključuju u ulepšavanje škole i stvaranja prijatnog ambijenta za sticanje znanja.

U našoj novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia.

– Nije nam bilo teško da očistimo delove nameštaja, ofarbamo ih, iako su to neki od nas radili prvi put.  U svom praktičnom radu smo uživali, a  najlepše je kada smo videli rezultate. Kabinet prelepo izgleda, svojim radom smo oplemenili  prostor koji  ostaje  narednim generacijama. Želimo da oni učestvuju u nekim drugim aktivnostima i da nadograde naš rad. Praktično da naš rad ostane kao trag za buduće ideje, – navode učenici Tehničke škole koji su napravili grad u učionici.

Za područje rada Geodezija i građevinarstvo učenici su odradili deo posla sa profesorima na uređenju enterijera i opremili ga za vežbe i teorijsku nastavu. Oni su u svom kabinetu od starih delova nameštaja napravili grad odnosno zgrade i druge znamenitosti.

Crteži delova grada (Foto: UžiceMedia)

– Poseban značaj u tom radu imaju učenici i profesori koji su kroz praktičan rad učestvovali u uređenju školskog prostora. Ideja imamo puno i pored otežanog rada u ovim epidemijskim uslovima uspeli smo da ih sprovedemo u delo. Naši profesori i učenici su na zajedničkom zadatku tako da  osmišljavaju i  učestvuje u  realizaciji svih ovih poslova – istakla je Danijela Nenadić, direktorka Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.

To se prvenstveno ogleda u uređenju i opremanju prostora za izvođenje nastave u različitim područjima rada. Nedavno je završeno sređivanje dotrajalih prostora, opremanje  novom opremom uz korišćenje postojeće opreme ali uz kreativna rešenja.

Četiri kabineta za četiri područja rada su osavremenjena, sređena i prijatnija su za učenike kako bi sa elanom sticali buduća znanja. Svi imaju otežan rad, ali su uglavnom te poslove obavljali na raspustu, a deo koji rade učenici su u okviru blok nastave. Teško jeste, ali imamo mnogo ideja  za ubuduće, – ističe naša sagovornica.

U planu uređenje fasade

Grad u učionici napravaili učenici Tehničke škole a ove godine nameravaju da završe i deo fasade prema kružnom toku. Za to su  iz Grada opredeljena sredstva, ali su im potrebna i dodatna radi nastavka  uređenja i opremanja prostora.

Kada se bude radio deo fasade, za obnovu murala, trenutno nemaju sredstva, jer je to veliki poduhvat i zbog  angažovanja umetnika koji će to raditi. Poslednji put rekonstrukcija murala rađena je 2011.godine.

Praktičan rad učenika (Foto: UžiceMedia)

Osim uređenja unutrašnjeg prostora škole pre toga su profesorke osmislile kako da odslikaju školu sa spoljašne strane. Taj prostor sada  pruža dobrodošlicu svakom učeniku i prolazniku.

Kreativni učenici Tehničke škole

Učenici Tehničke škole su iskazali veliku kreativnost i davali ideje da stubovi budu odslikani tako da prikažuju profil grada Užica. Svi gradovi na svetu imaju svoje karakteristične profile koji predstavljaju granicu između neba i tela grada.

Grad Užice ima puno visokih objekata, ali nigde nema odslikan konkretan profil grada. Gradovi poput Njujorka, Barselone, Pariza… imaju tačne profile, tako da su to u ovoj školi modifikovali zajedno sa učenicima. Sve sa ciljem da prikažu urbani deo grada i na tome će i ubuduće raditi, objasnili su profesori.

Pored toga u okviru prethodnih akcija ofarbali su ogradu, očistili prostor, obeležili  retke vrste drveća, radili grafite i to sve po grupama poštujući epidemiološke mere.

Ideja imaju puno, ali ih ograničavaju finansijska sredstva. Sve što mogu sami odrađuju uz podršku profesora i drugih učenika. Primera radi od starih pločica napravili su stolove, sredili i obložili meblom stolice, a zatim su usledili ormani i drugi stari nameštaj koji je u novom ruhu.

Više fotografija učenika koji su napravili grad u učionici na FB stranici UžiceMedia

Na nastavi (Foto: UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -