Ivo Andrić: životna priča dvadesetog veka, u petak književno veče, gost Muharem Bazdulj, u „Reflektoru“ se pripremaju dve samostalne izložbe, dodela priznanja „Cvet jednakosti“, a tu je i humanitarna akcija gde će biti organizovano prikupljanje sredstava za našu sugrađanku Jelenu Pantelić, izveden program “Smeh uPrkos svemu”, glumci teatra Inat će izvesti duhovite priče Dušana Radovića.

18. mart

Muharem Bazdulj u Užicu o Ivu Andriću

  • Da li ste znali da je prvo izdanje „Travničke hronike“ štampano na papiru konfiskovanom sa mađarskog ratnog broda?
  • Kako je Ivo Andrić kao pripadnik Mlade Bosne posle Sarajevskog atentata uhapšen i kasnije „pušten uz nanogicu“?
  • Otkuda se ime budućeg nobelovca našlo na spisku akreditacija za Hitlerov 50. rođendan 1939. godine?

Ove i druge zanimljive detalje otkrio je pisac Muharem Bazdulj na književnoj večeri posvećenoj velikom književniku i nobelovcu Ivu Andriću.

Muharem Bazdulj, pisac, govorio je u prepunom čitalištu (Foto: N.Tošić Užicemedia)

U prepunom čitalištu Narodne biblioteke Užice publika je slušala predavanje o turbulentnim istorijskim događajima, ljudima i okolnostima koji su obeležili Andrićev život.

Više detalja i fotografija na stranici užičke Narodne biblioteke.

17. mart

Najava: Govoriće Muharem Bazdrulj, pisac, u čitalištu NBU

Ivo Andrić, naš poznati književnik, i jubileji, u decembru 2021. obeleženo je 60 godina od dodele Nobelove, a u oktobru ove godine navršava se 130 godina od rođenja ovog velikog pisca.

Povodom ovih jubileja Narodna biblioteka Užice u petak, 18. marta, u 19:00 časova organizuje književno veče „Ivo Andrić: životna priča dvadesetog veka“.

Ivo Andrić poznati naš pisac je rođen  9. oktobra 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 13. marta 1975. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost. Napisao je mnoga književna dela, koja spadaju u najvrednija ostvarenja na prostoru Balkana: „Na Drini ćuprija“, „Znakovi pored puta“, Travnička hronika“…

Gost večeri pisac Muharem Bazdulj

Bazdulj je rođen u Travniku 1977. godine, diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu engleski jezik, englesku i američku književnost. Srpski je književnik, prevodilac i novinar bošnjačkog porekla. Napisao je romane: „April na Vlašiću“, „Sjetva soli“, „Lutka od marcipana“, priče „Travničko trojstvo“ i niz drugih.

Jedan je od najboljih i najpoznatijih mlađih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije. Književne i publicističke tekstove Muharem Bazdulj objavljuje u mnogim časopisima i listovima u BiH, Srbiji i regionu. Knjige su mu prevedene i objavljene na nemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a priče i eseji na još desetak jezika. Dobirnik je mnogih nagrada. (Wikipedia)

Najava: 18. mart

Izložba Nemanje Stevanovića

Otvaranje izložbe multimedijalnog umetnika Nemanje Stevanovića biće održano u petak, 18. marta, sa početkom u 19:00 časova u prostoru hola i kluba Gradskog kulturnog centra.

U svom radu, autor najviše koristi digitalne tehnike obrade slike, a radove objavljuje na Instagramu gde ima zavidan broj pratilaca. Umetniku je ovo prva samostalna izložba na kojoj će publika imati priliku da vidi deo njegovog dosadašnjeg stvaralaštva.

Postavka obuhvata digitalne grafike, slike velikih formata i video radove.

Zainteresovani posetioci izložbu će moći da posete u naredne tri nedelje.

„Promena odnosa prema osobama sa invaliditetom u javnom prostoru“

Danas je i dodela nagrada literarnog i novinarskog konkursa, kao i priznanja „Cvet jednakosti“ u okviru manifestacije Kikini dani, koju Udruženje organizuje 9. put za redom. 

Nakon dodele, biće organizovana i panel diskusija na temu „Promena odnosa prema osobama sa invaliditetom u javnom prostoru“. Možete se priključiti i na taj način biti aktivni učesnici.

Dodela se održava u prostoru Regionalnog inovacionog startup centra – RisHub Užice, Ulica Miloša Obrenovića 1 Krčagovo (iznad Lidl-a) u petak, 18. marta, u 13:00 časova.

19. mart

Humanitarna akcija “Smeh uPrkos svemu”

U okviru humanitarne akcije za prikupljanje sredstava za našu sugrađanku Jelenu Pantelić, u subotu 19. marta, sa početkom u 19:30 minuta u Gradskom kulturnom centru biće izveden program „Smeh uPrkos svemu“.

Glumci teatra Inat će izvesti duhovite priče Dušana Radovića iz ugla različitih žena (i muškaraca) o ljubavi, sreći i zajedničkom življenju, a pop hor G.L.A.S gromoglasno otpevati dobro poznate pesme na način koji do sada niste imali prilike da čujete.

Lična sreća nam ne dolazi od onoga što dobijemo već iz onoga što dajemo i radujemo se što ćete nam se priključiti u ovoj akciji.

Dve samostalne izložbe u Galeriji „Reflektor“

U Galeriji „Reflektor“ u subotu, 19. marta, 2022.godine u 19:00 časova biće otvorene dve samostalne izložbe, na kojoj će učešće imati tri autora, Vanja Rebić i Irena Jevtović sa zajedničkim projektom „Trebalo bi da bude nešto lepo“ i Miroljub Mitrović ,“O skulpturi i formi“.

Umetnica Vanja Rebić i umetnik Miroljub Mitrović su iz Užica i ovo je njihov prvi samostalni nastup pred užičkom publikom.

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -