Veliki četvrtak mališani iz čajetinskih vrtića su proveli u prirodi, vozili se godnolom i farbali jaja, pripemajući i ukrašavajući ih za svečanu trpezu, u suret Vaskrsu.


Mališani iz Čajetine na međustanici, uz pomoć zaposlenih iz gondole, pripremili su jaja za vaskršnju trpezu i tako proveli dan sa drugarima u prirodi. Jaja su ukrašena na originalan način što nije bilo teško zahvaljujući kreativnosti i sponatnosti naših najmlađih putnika.
 
Vesele boje, šljokice, dečiji smeh i zabava obeležili su Veliki četvrtakna zlatiborskoj gondoli u suret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu.
Iako se većina najmlađih stanovnika Opštine Čajetina već vozila gondolom uzbuđenje nije izostalo ni ovog puta, navodi u saopštenju
Press služba Gold gondole.

Mališanai iz vrtića bili gosti Gold gondole (Foto: Pres služba Gold gondile)


„Mi se trudimo da kroz aktivnosti na gondoli obuhvatimo sve kategorije putnika i zato je naš moto „Gondola za sve“. Cilj nam je da naše
predškolce uključimo u ovaj projekat jer kao što piše na kamenu temeljcu „Budućim pokolenjima na dar“ ovo će sutra biti oslonac za neke njihove nove projkete i investicije. Ideja nam je da budu naši gosti i uživaju u prelepom danu, kao i da obeležimo Vaskrs na gondoli. Pored obeležavanja praznika u našoj ponudi su tjubing za najmlađe i gondola bar na međustanici, kao i naš popularni branč u vazduhu – jestivi suvenir na gondoli i romantično putovanje koje zainteresovani mogu rezervisati onlajn ili na našem prodajnom mestu. Očekujem mnogo gostiju koji su već počeli da stižu“, rekla je direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić i čestitala Vaskrs vernicima koji slave po julijanskom kalendaru.

Pored farbanja jaja mališani su se zabavili u aktivnostima na otvorenom. Streličarstvo je privuklo najviše njihovog interesovanja i bilo je prava prilika da isprobaju svoje veštine. U duhu tradicije i običaja kucanja jajima, posetiocima će tokom vaskršnjih praznika biti podeljena jaja koja su ukrasili predškolci.

Veliki četvrtak

Inače, u našem narodu za Veliki četvrtak postoje razna verovanja i običaji. Recimo u manastir Tronošu seljaci iz obližnjih sela donose na ovaj dan veliku sveću, tešku više desetina kilograma od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sledeća.


Veliki četvrtak se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema već samo okupljanje. Kod nekih pravoslavnih naroda danas se boje uskršnja jaja, ili se bar počinje sa tim. Kod Rusa danas se umesi uskršnji slatki kolač, pashalni kulič.

Deca sa direktorkom Gold gondole Bojanom Božanić (Foto: Pres služba Gold gondile)

Sutra pravoslavani vernici i Srpska pravoslavan crkva slave Veliki petak, koji prate takođe razni obaičaji, a u nedelju je Vaskrs.

- Advertisement -