Proleće na severnoj Zemljinoj hemisferi počelo je u 4.49 časova, a u isto vreme za stanovnike južne polulopte stigla je jesen, saopšteno je iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

Društvo „Ruđer Bošković“ podseća i da se u noći subotu na nedelju, odnosno 28. na 29. marta prelazi na letnje računanje vremena, pa kazaljku treba pomeriti jedan čas unapred.

I jedna zanimljivost, u narednih 100 godina proleće će počinjati 20. marta, jer smo se sa dolaskom proleća 21. marta oprostili još 2011. godine.

Prvog dana proleća sunčano sa maksimalnom temperaturom do 22 stepena. Slično će biti i u subotu, ali se već od nedelje očekuje pogoršanje, pa čak i susnežica i sneg u pojedinim delovima zemlje u ponedeljak i utorak.

U subotu jutro hladno, ponegde sa slabim prizemnim mrazem. Tokom dana pretežno sunčano i toplo. Vetar slab, promenljivog smera. Najniža temperatura od 2 do 9, a najviša od 19 do 22 stepena. Uveče na severu, a u toku noći ka nedelji i u zapadnim i centralnim krajevima naoblačenje i zahlađenje sa kišom.

A u nedelju nas očekuje oblačno i hladno, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. Vetar umeren, na severu i u planinskim predelima povremeno jak, severni i severozapadni vetar. Najniža temperatura od 2 do 5, a najviša od 7 do 11 stepeni.

Za početak naredne nedelje prognostičari su najavili pretežno oblačno, vetrovito i hladno, mestimično sa susnežicom i snegom, a ponegde se očekuju i kratkotrajni pljuskovi snega. Vetar umeren i jak, severozapadni. Najniža temperatura od -3 do 1, a najviša od 1 do 4 stapena.

Tokom iduće nedelje biće oblačno, vetrovito i osetno hladnije, mestimično sa susnežicom i snegom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

A kada je prošle godine stiglo proleće i kakvo je bilo vreme više u tekstu Užicemedia.

- Advertisement -