SSP Užice zahteva hitan raskid ugovora Grada sa azilom u Požegi, izgradnju novog, u kome će biti dobro vođena briga o napuštenim psima. Smatraju da za tu namenu ima novca u gradskom budžetu. Nadoknada građanima za ujede pasa lutalica za dve godine premašila 44 miliona dinara.

SSP Užice u ime građana Užica traži hitan raskid ugovora Grada Užica sa JP „Naš Dom“ iz Požege i izgradnju funkcionalnog azila, po modernim standardima u Užicu, u kome bi se na human i civilizovan način vodila briga o napuštenim psima. Smatraju da novca u budžetu za to ima i da bi to bila prilika da se konačno potroši namenski.

U saopštenju se dalje navodi: „Na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja koji smo uputili lokalnoj samoupravi Grada Užica u vezi sa budžetskim izdvajanjima za zbrinjavanje pasa lutalica sa teritorije Užica u azilu u Požegi i novca koji se izdvaja kao nadoknada za ujede dobili smo sledeće podatke:

  • Za finasiranje „JP Naš dom“ Požega Grad Užice je od 2020. godine do kraja 2022. godine iz budžeta izdvojio 14.754.129 dinara!, a za 2023. godinu planirano je 6.000.000 dinara.
  • Kao nadoknada građanima za ujede pasa lutalica od 2020. do 2022. godine izdvojeno je 44.026.370,00dinara, a za 2023. godinu planirano je dodatnih 25.000.000,00 dinara!!!

O broju eutanaziranih pasa ili eutanaziranih pasa ocenjenih kao agresivini sa teritorije Grada Užica nemaju podataka, a podaci o uhvaćenim i smeštenim psima u proteklih deset godina su zbirni za Užice, Požegu, Čajetinu i Arilje. Prema podacima kojima mi raspolažemo tokom 2021. godine uhvaćeno je 1057 pasa, od čega je 19 vakcinisano, 19 udomljeno, vraćenih je 0, uginulih 423 a uspavanih 897!!! U 2022. godini uhvaćeno je 536, vakcinisano, sterilisano i čipovano 7, udomljeno 7, vraćenih ponovo 0, uginulih 82, a uspavano 419,“ – navodi SSP Užice u saopštenju i postavlja pitanje nadležnima u lokalnoj samoupravi:

„Pitamo lokalnu samoupravu, da li znaju svih ovih godina, za šta izdvajaju desetine miliona dinara, kada pasa nema, svi su eutanazirani ili uginuli od nemara i zlostavljanja. Na šta je potrošen toliki novac građana Užica, kada je u proteklih dve godine prema podacima udomljeno samo 26 pasa, svi ostali su mrtvi.

Zato, pored hitnog raskida ugovora sa JP „Naš dom“, tražimo da se u rad budućeg azila uključe volonteri koji znaju da rade sa psima, vole životinje i imaju dragoceno iskustvo i empatiju, a ne nesposobni partijski kadrovi ili kadrovi nekog postojećeg JP.

Za pomoć u osmišljavanju i realizaciji projekta stojimo na raspolaganju, jer nam je stalo da naš grad i na ovaj način pokaže svoje civilizovano i humano lice. Lokalna samouprava neka se pozabavi propuštenim monitorinzima azila, mučilištu u Požegi i utvrdi zakonskim putem gde je nestao novac građana Užica namenjen zbrinjavanju pasa lutalica“, – saopštio je Gradski odbor SSP Užice.

Prošlog leta na užičkom Trgu partizana (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i naš tekst o kućnim ljubimcima, doduše, u pitanju su mace. One su milionima ljudi širom sveta donele radost i smeh u živote. Uvek su smatrane božanskom životinjom, bile su posebne za mnoge drevne civilizacije, posebno Egipćane. Mnogi pisci i umetnici su ove životinje koristili kao motive svojih dela, ali su im bile i dragi ljubimci.

- Advertisement -