Budući novinari – polaznici novinarske škole, u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Užica i portala Užicemedia, osim teoretskog dela, ove nedelje imali su priliku da posete najstarije užičke medije nedeljnik „Vesti“, Radio Užice i Portal „Infoera.“

Cilj radionica je da polaznici nauče koji su osnovni novinarski oblici izražavanja, da odgovore na pet pitanja: ko, šta, gde, kad, kako i zašto, da kroz analizu tekstova pokušaju da misle novinarski, ali i da vide kako novinarstvo funkcioniše u praksi.


U redakciji „Vesti“ budući novinari su saznali od kada postoje novine i Radio u Užicu, sve o procesu nastajanja teksta, od planiranja, izbora sagovornika, odlaska na teren, pisanja, obezbeđivanja fotografija, pa sve do konačanog izgleda teksta u novom broju novina.


Svoja profesionalna iskustva u radu u novinama prenele su im novinarke Dragica Cvijović, Rada Popović i Žanka Erić. Svoja iskustva u radu medija prenele su im i novinarke Novka Ilić, nekadašnja urednica Radio Užica i Nada Tošić, urednica portala Užicemedia.


Jedan broj polaznika novinarske škole su članovi redakcije „Gimazijalca“, koji su sa svojom profesorkom srpskog jezika Dušicom Vitorović, urednicom ovog školskog časopisa prisustvovali radionici, kao i članovi „Petlje“ Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.


Naredna radionica novinarske škole je u ponedeljak, 5. decembra, u 13:00 časova, u Omladinskom klubu užičkog Gradskog kulturnog centra.


Novinarska škola u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Užica i portala Užicemedia počela sa radom u novembru. Na prvoj uvodnoj radionici prisustvovalo je preko 20 zainteresovanih srednjoškolaca u Omladinskom klubu Gradskog kulturnog centra u Užicu. Mladi su istakli da bi voleli da se bave novinarstvom u budućnosti, tako da im ova škola pomaže da se upoznaju sa ovom profesijom radi njihovog rada u školskim listovima ali i opredeljenja za upis na fakultete.

Osim teoretskog dela, počeli smo i sa objavljivanjem tekstova polaznika novinarske škole. Lični stav je jedan u seriji tekstova polaznika škole, koji je napisao Luka Dragutinović, drugi govori o o Muzeju „Staro selo“ u Sirogojnu i vrednoj nagradi, koji je napisala Jelena Toskić.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -