Lični stav: Svesni smo činjenice da je politika prožeta u svim sferama ljudskog društva. Međutim, smatram da kao medicinski radnik i kao budući doktor moram postaviti sledeće pitanje: Da li je politici mesto u medicini?

Piše: Luka Dragutinović

Politika izaziva probleme u medicini u sledećim tezama: Da se pri zapošljavanju medicinskog radnika neće dovoljno obratiti pažnja na njegovu kvalifikaciju, etičnost, entuzijazam da ispunjava svoju dužnost, već će se obratiti pažnja da li ste učlanjeni u neku stranku.

To ne znači da nam je zabranjeno da budemo članovi stranke koja nam se sviđa, ali to ne sme da bude presudno.

Takođe bih izneo zaključak da politika uništava lepotu Hipokratove zakletve, čiji su principi vrlo jednostavni, ali veoma plemeniti:

  • Humanost;
  • Poštovanje prema kolegama, učiteljima, pacijentima;
  • Ne zloupotrebiti svoje znanje i položaj;
  • Isto ophođenje prema svakom;

Za kraj ovog teksta bih citirao, najvećeg pacifistu Mahmatmu Gandija (čije ime znači dobra duša), čiji me citat uvek tera na razmišIjanje: ”Iskrenost i dobrota su stare kao brda.”

Poveden njegovim citatom rekao bih da svaki medicinski radnik treba da bude iskrena i dobra osoba.

Autor teksta je polaznik novinarske škole UžiceMedia i Kancelarije za mlade iz Užica

Novinarska škola u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Užica i portala Užicemedia počela sa radom. Prisustvovalo preko 20 zainteresovanih srednjoškolaca na uvodnoj radionici koja je počela u Omladinskom klubu Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Mladi su istakli da bi voleli da se bave novinarstvom u budućnosti, tako da im ova škola pomaže da se upoznaju sa ovom profesijom radi njihovog rada u školskim listovima ali i opredeljenja za upis na fakultete…

Lični stav je jedan u seriji tekstova polaznika škole, drugi govori o Muzeju „Staro selo“ u Sirogojnu i vrednoj nagradi, koji je napisala Jelena Toskić.

…Na osmoj po redu ŽIVA AWARD 2022 dodeli nagrada, koja je održana u Viteškoj dvorani Posavskog muzeja Brežice u Sloveniji, u konkurenciji 29 nominovanih muzejskih ustanova iz devet zemalja Muzej staro selo Sirogojno – postao dobitnik Priznanja za pripovedanje (Special recognitions for Storytelling)…

- Advertisement -