Muzej staro selo Sirogojno – Na osmoj po redu ŽIVA AWARD 2022 dodeli nagrada, koja je održana u Viteškoj dvorani Posavskog muzeja Brežice u Sloveniji, u konkurenciji 29 nominovanih muzejskih ustanova iz devet zemalja postalo dobitnik Priznanja za pripovedanje (Special recognitions for Storytelling).

Piše: Jelena Toskić


Nagrada Živa za najbolji slovenski muzej i najbolji slovenski kulturni i prirodni spomenik, prepoznaje, podstiče i i promoviše prakse u oblasti muzeologije u okviru evropskih zemalja slovenskih naroda.


Nominovani muzeji se predstavljaju kratkim prezentacijama u zvaničnom delu programa, zatim na marketu za razmenu publikacija i promotivnog materijala i kroz najvažniji segment međusobne saradnje i razmene ideja za buduće programe i projekte.

Dodela nagrada je održana u Viteškoj dvorani Posavskog muzeja Brežice u Sloveniji, gde je Muzej iz Sirogojna u konkurenciji 29 nominovanih muzejskih ustanova iz devet zemalja postalo dobitnik ovog vrednog Priznanja za pripovedanje (Special recognitions for Storytelling).


Muzej „Staro selo” Sirogojno


Muzej na otvorenom „Staro selo” je kao nepokretno kulturno dobro kulturni spomenik u Republici Srbiji i jedan je od najznačajnijih turističkih objekata na Zlatiboru. To je etno-selo koje se sastoji od 40 starih kuća donetih sa svih strana Zlatibora. (Vikipedija)

„Staro selo“ je muzej na otvorenom u kojem se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija porodičnog života ljudi brdsko – planinskih predela dinarske regije.


Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela.
Spomenički kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom „Staro selo“ 1983. godine stavljen je pod zaštitu zakona kao kulturno dobro – spomenik kulture od izuzetnog značaja.

ŽIVA, sa dodele priznanja u Sloveniji (Foto: Sajt „Staro selo“ Sirogojno“)


Komisija koju je oformila Vlada Republike Srbije i Nacionalni savet za kulturu prepoznala je značaj posla kojim se ova institucija bavi, pa je 2013. godine Muzej proglašen za ustanovu kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.


U cilju održanja temeljnog nastojanja za očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa u kategoriji edukacija i podizanje svesti, Muzej je dobio posebno priznanje žirija Evropske unije u oblasti kulturnog nasleđa 2014. godine za projekat „Kuće Zlatibora od XIX veka do danas“.

Muzej na otvorenom „Staro selo“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)
- Advertisement -