Užice je ovih dana u znaku Fiće. Vozači ovog nekada najpopularnijeg jugoslovenskog vozila krenuli su sa Trga partizana kroz grad. U svim bojama, dobro očuvani, u voznom stanju, dobar broj sa UE registarskim oznakama, a na jednom od njih piše NOVAK ĐOKOVIĆ.

U pitanju je prva „Fićijada“, koja je okupila tridesetak fića, pod nazivom „Fićom kroz selo“, a čiji je organizator Etno udruženje „Zavičaj“ iz Zlakuse, u sklopu obleležavanja 15 godina rada Udruženja „Zavičaj“.

Manifestaciju su pomogli Etno selo „Terzića avlija“, američka ambasada i Grad Užice.

Da se podsetimo, Zastava 750 poznatija kao Fića, Fićo ili Fićko je mali putnički automobil koji se proizvodio u Zavodu „Crvena Zastava“ u Kragujevcu po licenci italijanskog „Fijata“.

Prvi „Fića“ u „Zastavi“ proizveden je 18. oktobra 1955, a poslednji primerak je proizveden novembra 1985. U periodu od 30 godina proizvedeno je 923.487 primeraka vozila koje je nezvanično proglašeno za „nacionalnu klasu“.

Poslednji proizvedeni automobil bio je model „Z-750 LE“ koji se čuva u Muzeju „Zastava“. Ukupno je u svetu proizvedeno 4.921.626 vozila, od toga u fabrici u Fijatu 2.695.197, u Zastavi 923.487 primeraka, podatke je objavila wikipedia.

- Advertisement -