Vakcinacija protiv gripa uslediće ovih dana a obavezna imunizacija stanovništva u Republici Srbiji u sezoni 2021/2022. godine vakcinom TorVaxFlu može se sprovesti kod lica uzrasta 18 do 65 godina u posebnom riziku, kao i kod zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

U kategorije lica u posebnom riziku, za čiju vakcinaciju se navedena vakcina može primeniti  spadaju: trudnice, osobe sa  hroničnim poremećajima plućnog sistema uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju),  metaboličkim poremećajima (uključujući  šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima,  lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom  (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), lica sa izvršenim presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje i drugo; kao i lica smeštena i zaposlena u socijalno-zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama.

Vakcinacija protiv gripa TorVaxFlu vakcinom može se primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta 18 do 65 godina, za koje nije predviđena obavezna imunizacija, uz prethodno potpisivanje obrasca saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije na obrascu broj 3 Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv kovid-19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Užice.

U decembru prošle godine u užičkom kraju obavljena je imunizacija stanovništva protiv sezonskog gripa kada je Zavodu za javno zdravlje Užice distribuirano dodatnih 7100 doza vakcina, pošto je prethodna vakcinacija obavljena tokom jeseni.

U Užicu kovid -19 potvrđen kod 55 lica

Prema podacima iz Zdravstvenog centra Užice u ponedeljak, 11. oktobra, ukupno je hospitalizovano 466 osoba u bolnicama i stacionarima na području opština Zlatiborskog okruga.

Pozitivno je 447 lica u opštinama Okruga.

Na respiratoru se nalazi 20 osoba.

Kući je sa lečenja otpušteno 32 osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u opštinama Zlatiborskog okruga kovid -19 juče je potvrđen kod 177 lica, od čega je najviše inficiranih u Užicu –55, zatim slede: Požega – 33, Prijepolje – 22, Nova Varoš – 16, Arilje – 12, Priboj – 12, Čajetina– 11, Sjenica – 9, Bajina Bašta – 6 i Kosjerić – 1. Današnji podaci tek se očekuju.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 43.698 slučajeva infekcije koronavirusom (kovid-19) na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Stigle vakcine protiv sezonskog gripa (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -