Užički studenti informisali su mlade o vakcinama akcijom „Pitam da čujem“ na nivou Grada sa ciljem da ih podstaknu na imunizaciju protiv Covid-19, ali i da odgovore na pitanja koja su ih mučila i stvarala predrasude. Veliki broj volontera je učestvovao u akciji objašnjavajući svojim vršnjacima koliko je  značajna vakcinacije u ovom trenutku.

– Na pitanja koja su mučila mlade dali smo odgovore lekara iz te oblasti. Posle akcije informisanja mladih podstakli smo ih da krenu da se vakcinišu. Važno je da smo uspeli da rešimo i problem koji su imali naši studenti koji nisu iz Užica, jer je veliki broj njih iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na početku imunizacije njima je bio problem da se vakcinišu, ali smo zajedno sa Gradom uspeli to da rešimo, – ističe Anđelija Jovanović, predsednica Udruženja studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu.

Anđelija Jovanović (Foto: UžiceMedia)

U razgovoru sada studenti navode i da im je veoma značajno da akademska godina počne na vreme i da bude uživo.

– To žele studenti, ali i naši profesori. Postoje i dalje neke predrasude što se tiče vakcinacije, ali pošto je bilo i zaraženih studenata važno je da se ovaj proces nastavi, da ih što više primi vakcinu i da što pre izađemo iz svega ovoga, – dodaje Anđelija.

Suština ove akcije je daju odgovore na pitanja koja su stvarala otpor prema imunizaciji a to su šta sadrže vakcine, da li su dovoljno ispitane, kako vakcinacija štiti pojedinca i zajednicu, da li vakcine izazivaju sterilitet, kada se stiče imunitet…

Užički studenti o imunizaciji

Marijana Selaković, predsednica Studentskog parlamenta Pedagoškog fakulteta u Užicu ističe da je veoma važno da studenti budu informisani i da dobiju odgovore na pitanja od nadležnih i stručnih službi.

– Za nas je važno da se povećao broj studenata koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv koronavirusa. Naša akcija „Pitam da čujem“ nije bila isključivo vezana za studente Pedagoškog fakulteta već nam je drago da je Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta bilo fokusirano na sve mlade i da ih informiše o imunizaciji bez vršenja pritiska,- naglašava Marijana.

Marijana Selaković (Foto: UžiceMedia)

Akcija je dala rezultate tako da su se mladi uključili, uzeli učešće u organizaciji i odlučili se za vakcinaciju.

– Posle ove akcije i ja sam odlučila da se vakcinišem, kao i nekoliko organizatora. Pre toga sam preležala koronu, ali posle vakcinacije nisam imala problema. Zato hoću da istaknem koliki je značaj po naš organizam da ne prolazimo te simptome virusa.

Ono što je zbunjivalo mlade je da li će se kasnije to odraziti na plodnost, na neke druge zdravstvene probleme i na posledice, – objasnila je Marijana.

Užički studenti i akcija na nivou države

Marijana Selaković je kao predstavnik Studentskog parlamenta uključena u akciju na nivou države kao član Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i u planu je ponovo sprovođenje akcija informisanja o imunizaciji kao i podsticanja mladih na vakcinaciju.

U narednom periodu biće organizovane te akcije kako studenti ne bi gubili na kvalitetu nastave u saradnji sa predstavnicima studenata svih fakulteta u Srbiji. Preko SKONUS-a su saznali da mladi žele nastavu uživo, a da bi se to omogućilo potrebno je da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje u borbi protiv koronavirusa.

Studentske akcije o značaju vakcinacije biće na nivou cele Srbije tako da će sigurno i Studentski parlament Pedagoškog fakulteta uzeti učešće kao i Udruženja studenata.

A šta o vakcinaciji kažu lekari, za UžiceMedia je govorila dr Jovanka Čubrilo, čuvena užička doktorka, pedijatar-pulmolog, alergolog i konsultant Privatne ordinacije Vermezović na Zlatiboru, uz poruku: „Vakciniši se mladosti! Otadžbina i patriotizam traže da ostaneš živ i zdrav. Kao što vezuješ pojas u autu, ne voziš kada piješ, ne zlostavljaš slabije od sebe tako voli sebe najviše. I voli nas koji volimo tebe, a ako grešimo pokaraj nas.“

A uz Međunarodni dan mladih, KOMS je uradio jedno istraživanje prema kome je, do početka avgusta ove godine, bilo vakcinisano svega 14,2% mladih; 53,7% je kazalo da se neće vakcinisati, da planira da se vakciniše reklo je 32,1% mladih. Na pitanje da li podržavaju obaveznu vakcinaciju 20,5% mladih reklo je da podržava, dok 63,2% ne podržava. Na pitanje na osnovu čega zauzimaju stav o vakcinaciji, najveći broj mladih je odgovorio na osnovu formalnog obrazovanja (38,6%).

 Tekst je nastao u okviru projekta „ДА НАС ИМА ВИШЕ Репродуктивно здравље младих и подстицање наталитета“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -