Vrnjačka Banja, najpopularnija letnja destinacija 2021. godine, može biti jedan od predloga za odmor, jer su prava da donesu dobru energiju, zdravlje, vedar duh…

U današnjem brzom i često haotičnom vremenu gotovo je svima neophodno da se sklonimo od gradske gužve kako bi uživali na lepim mestima koja su okružena netaknutom prirodom i koja su bogata lekovitim vodama. Takva mesta nam donose dobru energiju, zdravlje, vedar duh i na najbolji način nas okrepljuju.

Centar Vrnjačke Banje (Foto: N.T. UžiceMedia)

Naravno, reč je o jednoj od najlepših banja u Srbiji, mestu sa prelepom prirodom i modernim sadržajima, mestu u kom ćete pronaći potreban mir i čije tople, lekovite vode deluju blagotvorno na sve generacije. Ukoliko vas zanima zašto je baš Vrnjačka Banja najpopularnija destinacija ovog leta, samo nastavite da čitate.

Vrnjačka Banja, otkrijte čaroliju

Vrnjačka Banja je smeštena u centralnom delu naše divne zemlje i već dug niz godina vredno i predano radi na rastu i razvoju svog turizma. Napredak se vidi gotovo u svakoj sferi, tako da u tome i leži jedan od razloga zbog kojih ova banja postaje leti sve traženija i sve popularnija destinacija. Vrnjačka Banja je gradić sa prijatnom i jedinstvenom atmosferom, čiji je svaki kutak prožet posebnom energijom i lepom prirodom. Svako ko je došao barem jednom u ovu banju, uživao je u svim njenim čarima i osetio je posebnu energiju, kao i jedinstvenu atmosferu ove banje. Zbog toga su se mnogi rado i često vraćali da je ponovo posete. Pored lekovitih voda, cela banja je predivno uređena i puna je divnih mesta i značajnih atrakcija. Nakon boravka u njoj sigurni smo da ćete preporoditi ceo organizam.

Centralni deo rezervisan je za cvetne leje i uređene travnjake (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Gde odsesti?

S obzirom na veliku popularnost Vrnjačke Banje, ovaj gradić vam nudi niz veoma lepo uređenih i luksuznih smeštajnih objektata. Vrnjačka Banja smeštaj je tu da vam ponudi isključivo najbolju ponudu smeštajnih jedinica i to po veoma dobrim i povoljnim cenama. Svaka smeštajna jedinica koja je u ponudi uređena je po najnovijim standardima i sadrži sve što je potrebno za kvalitetne boravke. Deo čarolije ove banje jeste i odličan smeštaj koji nudi svim svojim gostima. Ovde ćete se na pravi način i odmoriti, uživati i relaksirati. Mnoštvo je izbora kada je reč o samom smeštaju. Gostima su na raspolaganju odlični hoteli koji često nude vaučere ili popuste. Pored hotela u Vrnjačkoj Banji se nalazi niz popularnih i lepo uređenih apartmana koji će vam pružiti sve što je potrebno za savršen odmor.

Vrnjačka Banja, atrakcije – šta prvo isprobati?

Vrnjačka Banja je prepuna atrakcija i to za sve generacije i razne uzraste. Upravo zbog toga, ovo divno mesto koje je bogato lekovitim i mineralnim vodama pravi je izbor za odmor cele porodice. Svaka od atrakcija uvek iznova budi pažnju turista kako stranih, tako i domaćih. Gradski park ove banje važi za jedan od najlepših, ispunjen je zelenilom i raznobojnim cvećem. Jednaku pažnju privlači i čuveni most ljubavi koji je, vremenom, postao jedan od simbola ove banje i neozabilazno mesto svih koji dolaze u Vrnjačku Banju. Za vas smo izdvojili nekoliko atrakcija koje prosto morate videti, posetiti i isprobati tokom vašeg boravka u ovom kraju:

 • Gradski park
 • Most ljubavi
 • Bazene sa lekovitom vodom
 • Wellness centri
 • Vožnju tradicionalnim fijakerom
 • Prelepo cvetno ostrvo
Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Naravno, potrebno je istaći kako se ova banja zaista ponosi svojim prostranim bazenima koji su ispunjeni veoma lekovitom vodom, dok si spa centri Vrnjačke Banje nimalo ne zaostaju. U njiima ćete pronaći zaista sve što vam treba za pravo uživanje i za istinsku relaksaciju. Nakon što poklonite sebi dan koji je ispunjen uživanjem i negom, naš savet je da posetite i neke od odličnih, tradicionalnih restorana Vrnjačke Banje u kojima ćete pronaći izvrsne specijalitete srpske nacionalne kuhinje, kao i odličnu, brzu uslugu kojoj je gost uvek na prvom mestu.

Lekovitost banje, da preporodite telo i duh

Ova banja ima 7 poznatih i značajnih izvora lekovite vode koja je bogata mineralima. Reč je, naravno, o veoma toplim i mineralnim vodama. Za poznatu i popularnu balneološku terapiju se koriste četiri izvora: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero dok se dve flaširaju kao mineralne vode, a to su Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko Vrelo. Ova terapija je poznata po tome što je pomogla mnogima i po tome što zaista veoma uspešno leči mnoga oboljenja. Topla Voda je najstariji mineralni izvor u ovom kraju i temperatura njene vode uvek iznosi 36,5°C što je čini pogodnom za lečenje mnogih reumatksih oboljenja i povreda mišića. Pored toga, člekovite vode Vrnjačke banje su odlične za lečenje:

 • Stomačnih tegoba i zapaljenja
 • Bolesti bubrega
 • Dijabetesa
 • Raznih bolesti jetre
 • Raznih oboljenja žučne kese

Provesti vikend ili, još bolje, nekoliko divnih dana u ovoj banji je najbolji i najlepši odmor koji možete priuštiti sebi, bez obzira na godišnje doba.Naša zemlja je bogata sa više od 53 termalna lokaliteta, u čijim blagodetima i mineralnim vodama su uživali još i stari Rimljani,a Vrnjačka Banja je samo jedna od njih.

Ipak, verujemo da vam je ovaj tekst pokazao sasvim jasno koji su to sve razlozi zbog kojih je baš Vrnjačka Banja proglašena za najpopularniju letnju destinaciju ove godine. Zbog toga, požurite, rezervišite svoje mesto na vreme i prepustite se čarima ove banje.

I naši najstariji, penzioneri, rado borave u Vrnjačkoj Banji.

A za one koji ne vole banje, predlog da potraže neku od destinacija na planinama, poput Zlatibora, Tare, Zlatara, Kopaonika…

U jednom od prethodnih tekstova vezanih za odmor pitali smo se koja je opcija bolja za odmor Zlatibor ili Golija.

Prava oaza za uživanje (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -