Užički predškolci plesali na Gradskom trgu i time pokazali šta su do sada naučili u vrtiću. Pred brojnom publikom nastupilo blizu 400 mališana.

Pored roditelja, vaspitača i brojnih građana plesu 396 predškolaca prisustvovali i predstavnici gradske vlasti. Mališane pozdravila i poželela im useph u daljem školovanju gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.


U ime Predškolske ustanove Užice, koja ima 11 vrtića, mališane i prustne na ovom zanimljivom događaju, pozdravila direktorka Veselinka Jovanović.

Danas na Trgu partizana plesali mališani iz gradskih vrtića (Foto: Grad Užice)

Užički predškolci plesali na Trgu:

Više fotografija na gradskom sajtu.


Užički predškolci plesali na Gradskom trgu, a mi podsećamo od kada postoje zabaviše i vrtići u Užicu. Prvi pisani tragovi o organizovanom radu sa decom predškolskog uzrasta u užičkom kraju datiraju iz 1926. godine kada je na inicijativu Kola srpskih sestara osnovano Zabavište za decu.


Predškolska ustanova Užice


Godina koja se uzima kao zvanični početak kontinuiranog rada sa decom predškolskog uzrasta u našem kraju, koji traje do danas, smatra se 1948. kada je osnovano obdanište zatvorenog tipa, namenjeno prvenstveno za decu radnika „Prvi partizan“. Već 1951.godine obdanište prelazi u nadležnost Gradskog narodnog odbora i radi pod nazivom „Vito Pantović“.

Vrtic Neven Užice Foto: (Arhiva UM)


Izgradnjom prvog namenskog objekta 1963. godine („Bambi“), obdanište dobija status samostalne ustanove. Pod tim nazivom egzistira do 1998.godine, kada je na predlog Upravnog odbora i saglasnost Skupštine opštine vrtić još jednom promenio naziv u Dečji vrtić-Užice.


Drugi objekat otvoren je 1973. kod stadiona, vrtić „Neven; 1979. vrtić u Krčagovu „Leptirić“, 1982. otvorena su dva vrtića „Zeka“ i „Maslačak“, 1986. vrtić „Poletarac“, 2005. vrtić „Bajka“ u naselju Turica, 2009. otvoren u sklopu Medicinske škole vrtić „Đurđevak“, 2013. na Vujića brdu otvoren je vrtić „Iskra“, 2017. u prigradskom naselju Pora otvoren vrtić „Jihai-Mama Vong“, podaci su sa sajta predškolske ustanove.


Od 2019. godine je počeo sa radom vrtić „Sunce“ na Beloj Zemlji.

Sa otvaranja vrtića na Beloj Zemlji (Foto: Arhiva UžiceMedia)
- Advertisement -