Ugašen požar, sada se očekuje sanacija, stabilizacija i proširenje tela deponije, a potom i izgradnja postrojenja za prečišćavanje deponijskih voda i zacevljenje Turskog potoka. Radovi su vredni 30 miliona evra, pa će višegodišnji problem biti rešen, a potom, kako je najavljeno, uspostavljen najsavremeniji sistem upravljanja otpada.

Užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević se konferenciji zahvalila svima koji su učestovali u gašenju požara na telu deponije, jer kako je rekla, to ne bi bilo moguće bez ogromnog zalaganja, rada i podrške svih koji su u proteklih 20 dana bili angažovani.

– Mislim na sve one ljude koji su svakodnevno bili ovde na telu deponije, bilo da je reč vatrogascima, vozačima, mašinistima, vozačima kamiona ili stručnjacima iz ove oblasti, koji su svojim znanjem, iskustvom i opremom doprineli da se ovaj ogroman požar za kratko vreme ugasi, – kazala je gradonačelnica dodajući da su svi bili makismalno angažovani, Ministarstvo zaštite životne sredine, Republički sektor za vanredne situacije, JP „Srbija vode“ i drugi.

Sa konferencije u „Dubokom“ (Foto: Grad Užice)

Ona je podsetila da su se slični požari u svetu gasili i po godinu do dve dana, i zahvalila građanima Užica na strpljenju i razumevanju, uprkos „ogromnom pritisku od strane onih koji su ovu tešku situaciju iskoristili isključivo za predizborne aktivnosti“.

– O njima ne želim da govorim, ali ću reći da je pred nama tek sada ogroman posao stabilizacije tela deponije, izgradnje nekoliko postrojenja, zacevljenja Turskog potoka.

Uskoro će ovde početi radovi vredni 30 miliona evra ogromne podrške Vlade i resornog ministarstva, čime ćemo u potpunosti rešiti ovaj višegodišnji problem i uspostaviti najsavremeniji sistem upravljanja otpadom. Zahvaljujući tome Užičani nikada više neće biti u prilici da dođu u ovakvu situaciju, – kazala je na konferenciji Raković Radivojević.

Direktor JKP „Duboko“ Momir Milovanović podsetio je da je od 3. maja požarom na deponiji bila zahvaćena površina od oko četiri hektara, ali da je požar ugašen, a sva žarišta sanirana, što pokazuju merenja termovizijskim kamerama.

– I dalje ćemo pratiti situaciju, ali uspeli smo da svu tu količinu otpada prepakujemo, da sve polijemo vodom i prekrijemo zemljom. Izbačen je i vazduh, kako bi se suzbila i najmanja verovatnoća za slobodan prostor između tih količina otpada, – dodao je Milovanović.

Na konferenciji u JKP „Duboko“ gradonačelnica Užica je podsetila: „Pred nama je izgradnja obilaznice, rekonstrukcija Zdravstvenog centra, izgradnja kotlarnice Međaj, zamena azbestnog cevovoda, izgradnja fekalne kanalizacije na Beloj Zemlji, završetak radova na novom vrtiću na Carini i još mnogo manjih projekata koji će doprineti boljem i kvalitetnijem životu naših građana“.

Požar ugašen nakon 20 dana (Foto: N.T. Arhiva UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -