Tesla na Đetinji – Manifestacija koju su Udruženje Užičana u Beogradu, Udruženje „Srpski Krivak“ i Udruženje „Tesla na Đetinji“, prvi put organizovali 2016. pod nazivom „Tesli u čast“, povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika.

Najavljujući ovu zanimljivu manifestaciju Dragan Filipović iz Udruženja “Tesla na Đetinji” pozvao je Užičane da i ove godine svojim prisustvom podrže planirani program, koji promoviše najznačajniju turističku lokaciju koju Užice ima.

Filipović je rekao da program počinje u nedelju, 7. jula, izložbom slika sa prethodnih likovnih kolonija. Akademski slikari su uradili petnaestak dobrih slika, a ove godine slikaće Gordana Janevska iz Severne Makedonije, Valentina Todorić užička slikarka i Dragan Tasić, slikar iz Užica.

– Važno je naglasiti da su vrata Hidrocentrale “Pod gradom” otvorena za sve sugrađane i posetioce i da će oni moći da je obiđu u pratnji kustosa Zage Nikitović. Takođe, u ponedeljak 8. jula, uz otvorena vrata, moći će da prisustvuju demonstraciji rada Teslinog transformatora i teslinog jajeta u kome je zapravo sadržana suština njegove misli o naizmeničnoj struji, – rekao je Filipović.

Dr Goran Marjanović, redovni učesnik manifestacije, održaće okrugli sto “Tesla, život i rad”, a u 18.00 časova će biti otvarena izložba “Znameniti Užičani graditelji hidrocentrale pod gradom“.

U 18.30 časova planirana je interaktivna radionica za najmlađe sa Urošem Petrovićem “Mozgaonica za bolji svet”. Nakon toga je koncert mladog užičkog benda „Ten Stings“.

Trećeg dana, u ponedeljak, 9. jula, otvorena vrata 10.00 do 21.00 sat. U 17.00 časova umetnici će završavati svoje radove a dr Goran Marjanović imaće okrugli sto “Značaj Hidrocentrale “Pod gradom”. Zatim je od 19.30 časova je okrugli sto na temu “Mladi i nauka”, čiji moderator će biti dr Vladimir Reković, koji radi u CERN-u. Od 21.00 sat planiran je koncert Dragana Ilića Šekija.

Član Udruženja “Tesla na Đetinji” Zoran Žeravčić, je rekao, da će na inicijativu Udruženja vrata hidrocentrale biti otvorena i tokom trajanja MOSI od 10. do 14. jula.

– Pozivamo sve sugrađane i goste Užica da iskoriste priliku i da naročito sa najmlađim članovima domaćinstva obiću objekat, koji je najznačajnija turistička i na svaki način lokacija koju Užice ima i da pokažemo da nam je zaista stalo da se ona upotpunosti vrati gradu na upravljanje, – rekao je Žeravčić.

Iz Udruženja su najavili da bi 2. avgusta, na dan kada je Hidrocnetrala “Pod gradom” počela sa radom 1900. godine, trebalo da bude otkrivena bista Mališe Atanackovića i promovisan strip, koji je u izradi.

Tesla na Đetinji – Hidroelektrana „Pod gradom“

Mala Hidroelektrana „Pod gradom“ na reci Đetinji u Užicu ispod stare tvrđave je prva hidroelektrana sagrađena, 2. avgusta 1900. godine, po Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje, druga je po redu hidroelektrana (prva je sagrađena na reci Gradac u Valjevu, 9. maj 1900.) i treća javna električna centrala u Srbiji (prva je termoelektrana u Beogradu, 1893).

Spada u najstarije očuvane hidroelektrane u svetu koja je osposobljena da i danas iz svojih muzejskih „simens-halske“ generatora proizvodi električnu energiju. Hidroelektrana je neprekidno radila od 1900. do 1974. godine, kada je prestala zbog izgradnje pruge Beograd – Južni Jadran.

Nedaleko od muzejske hidroelektrane u Užicu, na padinama Zlatibora i Tare nalaze se Mokra Gora i Šargan kroz čije masive prolazi muzejska železnica Šarganska osmica i čiju glavnu karakteristiku predstavlja neobična trasa pruge uskog koloseke u obliku džinovske osmice kojom voz dva puta prolazi kroz istu geografsku tačku na različitoj nadmorskoj visini.

U blizini najstarije očuvane hidroelektrane „Pod gradom“, na reci Đetinji, na samo šest kilometara uzvodno, nalazi se još jedna hidrolektrana „Turica“, puštena u rad 1. januara 1929. godine.

Obe hidroelektrane predstavljaju veoma značajna inžinjerska dela, koje kada se uzme u obzir kada su projektovane i građene, bile su najsavremeniji objekti te vrste.

Na osnovu Odluke 1979. godine utvrđena je za nepokretno kulturno dobro-spomenik kulture od velikog značaja.

Vrata Hidrocentrale “Pod gradom” biće otvorena za sve Užičane i posetioce (Foto: N.T. UM)

Dakle, od 7. do 9. jula, manifestacija “Tesla na Đetinji” u organizaciji istoimenog Udruženja, a ove godine je u sklopu programa “Era kulture”.

Pogledajte i druge tekstove iz turizmakultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -