Domaćin 59. MOSI grad Užice od 10. do 14. jula kada će ugostiti preko 2500 sportista sa tromeđe tri države Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prijavljena je 321 ekipa, 99 u ženskoj 222 u muškoj konkurenciji.

Svečano otvaranje ove sportske manifestacije je 10. jula na stadionu „Radomir Antić“ od 18.00 časova. Nakon otvaranja u 19.45 predviđene su atletske trke na 800 m u obe konkurencije, a od 20.00 časova počeće fudbalska utakmica u kojoj će Užice odmeriti snage sa komšijma iz Čajetine.

Ove godine u Užicu sportisti tri države takmičiče se u 18 sportskih disciplina, tri su nove u odnosu na prethodne igre, plivanje i vaterpolo za muškarce i basket 3×3 za muškarce i žene.

Najavljujući sportsko takmičenje gradonačelnica Užice dr Jelena Raković Radivojević i predsednica Organizacionog odbora 59. „MOSI –Užice 2024″ istakla je da je prošlo preko 50 godina od kada je Užice poslednji put bilo organizator Igara.

– Bilo je to daleke 1971. godine i Igre su mnogima ostale u lepoj uspomeni kao jedne od najbolje organizovanih u svojoj bogatoj istoriji. Verujemo da će ove 59. biti još bolje i sadržajnije. Užice je uvek bilo grad sporta i kulture i to ćemo svakako potvrditi u vreme održavanja MOSI, – kazala je Raković Radivojević, da je želja domaćina da svi ponesu lepe uspomene iz grada na Đetinji, a da Užičani ponesu epitet najboljeg organizatora.

Sa privih MOSI igara, održanih u Užicu, u leto 1971. godine (Foto: Kolektiv Užice/Sportski mix)

Domaćin 59. MOSI grad Užice – Važna bezbednost i zdravstvena zaštita

Osim toga, prema rečima užičke gradonačelnice bezbednost učesnika i zdravstvena zaštita 59. „MOSI –Užice 2024“ su na prvom su mestu.

– Od trenutka kada je grad Užice od opštine Kolašin preuzeo titulu, počele su temeljne pripreme za ove spotrske susrete, pa su tako pažljivo određeni smeštaj i ishrana, a istakla bih da su i bezbednost i aspekt zdravstvene zaštite na visokom nivou, – rekla je dr Raković Radivojević.

Otvaranje 59. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara je 10. jula, a nakon otvaranja i prvih takmmičenja u 21.00 čas je koncert Dejana Petrovića i Big benda.

Planirani su koncerti i narednih dana tokom trajanja MOSI koji će počinjati u 21.00 na Gradskom trgu. „Amadeus bend“ nastupiće 11. jula, Željko Vasić nastupa 12., a 13. jula je grupa „Kerber”. Kao predgrupe nastupiće lokalni izvođači, a u Gradskom kulturnom centru predviđen je bogat zabavni program.

Pored sportskih takmičenja, koncerata, domaćin 59. MOSI grad Užice, omogućio je da sportisti učesnici i gosti tih dana imaju priliku da posete Narodni muzej, Hidrocentalu “Pod gradom”, Gradsku galeriju i Jokanovića kuću, kako bi se bliže upoznali sa bogatom istorijom i kulturom grada.

Užice je 2019. godine podnelo kanidaturu za MOSI (Foto: Grad Užice/Arhiva UM)

Pogledajte i druge tekstove iz sportakultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -