Mokra Gora, jedno od najboljih i najlepših sela sveta, odluka je sa današnjeg zasedanja Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija održane u Madridu (UNWTO).

Mokra Gora je ponela naziv jednog od najboljih svetskih sela u ovoj godini u žestokoj konkurenciji gde je bilo prijavljeno više od 170 sela iz 75 zemalja sveta.

Ovo svetski značajno priznanje će, kako se ocenjuje, doprineti da turizam postane pokretač razvoja i blagostanja ovog kraja, te da će unaprediti turizam u vrednovanju i očuvanju ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti. Priznanje je uspeh sela Mokra Gora, Turističke organizacije Užice, grada Užica, i Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

Mokra Gora najbolje selo sveta, za plakat je korišćena slika Užičanke Jelene Tijanić Savić

„Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet“, rekla je srpska ministraka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je prisustvovala dodeli priznanja.

Po njenim rečima Mokra Gora je selo koje živi svoj život u 21. veku, i da zahvaljujući Šarganskoj osmici i gradu Mećavnik – Drvengrad, predstavlja zanimljivu i značajnu turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.

Podsećamo, ranije je Turistička organizacija Užica kandidovala Mokru Goru za izbor najboljeg sela na poziv Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. Pored Mokre Gore u trci za naziv najboljeg bili su Gostilje i Tršić, pošto je svaka zemlja imala pravo da kandiduje najviše tri sela. 

Rečica Kamešina (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Mokra Gora je udaljena od Užica četrdesetak kilometara, smeštena je između dve veće planine, Zlatibora i Tare, na putu je od  Užica ka Višegradu i Sarajevu, a pored Šarganske osmice kojom ponovo „purnja i zavija“ „ćira“ i etno- filmskog kompleksa „Mećavnik“, ova planina ima nešto po čemu će možda tek u bućnosti biti poznata – lekovite vode, čiji su izvori duž reke Kamešne.

O svakom od nekoliko izvora, postoje predanja iz različitih perioda, iz rimskog, iz turskog… postoje napisane knjige, mišljenja stručnjaka… legenda kaže, a meštani prihvatili, postoji devet izvora, nisu još svi otkriveni. Selo Kremna je u podnožju Mokre Gore, a Tarabića proroci „ostavili su poruku“ – kada bude otkriven deveti izvor, nailaze, teška vremena!

Mokra Gora, jedno od najposećenijih mesta u užičkom kraju (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Mokra Gora i njeni izvori

„Bele vode“

Najpoznatiji i najposećeniji mokrogorski izvor je izvor „Bele vode“, slučajno je otkriven 1994. godine posle jednog nevremena i izlivanja reke Kamešine. Zovu ga i izvorom Svetog Jovana Krstitelja, a poznavaoci, ali i meštani tvrde, voda ovog izvora jedinstvena je u Srbiji, i vrlo retka u svetu.  

Pored izvora nalazi se i crkva posvećena Jovanu Krstitelju. Vremešni meštanin Miloje, koga zatičemo kraj izvora kaže,“siđe“ često do izvora, uzme vodu, i umiva se nekoliko dana  njome… Više o ostalim izvorima ovog područja u tekstu UžiceMedia.

Crkva Svetog Jovana u Mokroj Gori (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -