Staro Užice kroz odevanje naziv je izložbe poznatog užičkog kolekcionara Miloša Poznanovića. U svojoj kolekciji je imao preko pet hiljada originalnih fotografija i razglednica starog Užica i Užičana.


„Fotografije svedoče kako je Užice nekada izgledalo i kako se u njemu živelo. Zbirka je prilog činjenicama kako je ova varoš postajala savremeni grad“ piše na jednom od panoa na izložbi nedavno preminulog kolekcionara i muzičara Miloša Poznanovića, poznatijeg pod nadimkom Tamburica.


Na Trgu je iz te bogate zbirke izloženo oko 50 fotografija, a izložba urađena po zamisli Poznanovića, onako kako je i planirano kada se dogovaralo da će biti otvorena u okrivu ovogodišnje gradske manifestacije „Žestival“.


U prisustvu Poznanovićeve porodice, Užičana, izložbu je otvorio kolekcionar Aleksandar Tošić, rekavši da su drugovali više godina baveći se forenzikom starog Užica, razmenom starih fotografija i razglednica. Miloš je imao više interesovanja, ali je ljubav prema Užicu bila najveća.

– Razglednica i fotografija starog Užica i Užičana, originala, imao je oko 5.000 i još oko 7.000 skeniranih koje je pozajmljivao od porodica i vraćao. Tako da njegova zbirka broji 12.000 fotografija i razglednica isključivo vezanih za Užice, a on je bio pre svega filatelista, pa numizmatičar, – rekao je Tošić na otvaranju izložbe fotografija, podsetivši da je „Milošev naprasni odlazak veliki gubitak za grad, ali da mu je ono što je ostavio ovom gradu, obezbedilo večni pomen“.

Sa otvaranja izložbe, Marković i Tošić (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)


Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković je rekao da je arhiv dao svoj skromni doprinos izložbi i manifestaciji koju Užice godinama obeležava verujući da će i u narednim, tokom „Žestivala“, ali i nekih drugih manifestacija biti prilike da se ožive sećanja na Miloša Poznanovića.

Staro Užice kroz odevanje, ostali sadržaji do kraja „Žestivala“


Na programu „Žestivala“, večeras, petak, je Boemsko veče, ili veče muzike, poezije i sećanja na staro Užice i znamenite Užičane uz tamburaški orkestar „Severac“.


Za sutra, subota, 26. avgust, na trgu je planiran Večernji užički bazar, na kome će biti izloženi autentični tradicionalni proizvodi. Predviđena je dodela nagrada, ali i degustacija najveće lepinje na svetu. Potom je koncert užičkog benda „Moon Dance“.


U subotu i nedelju su Dani u prirodi, Užičani će imati priliku da obiđu hidrocentralu „Pod gradom“ i da turističkim vozićem odu kanjonom Đetinje do Staparske banje i neolitskog naselja.


Osim toga na platou hidrocentrale „Pod gradom“ je program „Tesla na Đetinji“.

Iz bogate Poznanovićeve zbirke


U nedelju je i panel diskusija i promocija filma „Srednjovekovno blago Zapadne Srbije“ na platou tvrđave Stari grad.


U ponedeljak, Bela crkva karanska, biće prikazan film i promovisana knjiga Rada Poznanovića „Bela crkva karanska“.

- Advertisement -