Pokret Srpske Sabornosti Opštinski odbor Užice odao počast Ljubi Stojanoviću, tim povodom oglasili se saopštenjem koje prenosimo u celosti:

„Predstavnici Pokreta srpske sabornosti i RAS Akademije, koje predvodi prim. dr Alek Račić, obeležili su sećanje na književnika Ljubomira Stojanovića.

Na dan njegovog rođendana, položili smo ispred spomen table cveće u čast velikog akademika, književnika i najpoznatijeg užičkog državnika.

Kod spomen ploče Ljubi Stojanoviću (Foto: Privatna ahriva)

Inspirisani njegovim delom i radom, uvek se rado sećamo reči Ljubomira Simovića koji je rekao da ono što je ostalo iza Ljube Stojanovića, iza Uskokovića iza Branka Popovića, je živa vrednost koja treba da bude podsticaj za mlade ljude koji se rađaju i školuju u Užicu.

Naravno, njegove knjige nismo mogli da kupimo nigde u knjižarama širom Užica, a rodna kuća Ljube Stojanovića je pre par godina porušena. Još uvek se pitamo zašto?

Naravno nikoga od onih koji upravljaju Gradom Užicem, nismo sreli, na mestu porušene rodne kuće Ljubomira Stojanovića.

Napominjemo da je on svojim radom i delovanjem proneo slavu Užica i Užičana širom sveta,a za uzvrat je dobio srušenu kuću,koja je mogla da bude duhovno stecište i muzej gde bi se skupljala naša pokolenja, budući Ljubomiri Simovići, Uskokovići, Popovići…

Danas je to nažalost „zgrada straha i bola“ građana Užica, jer su je naselili notari i izvršitelji koji narodu uzimaju imovinu i koji se ponašaju kao „janičari“ koji otimaju od naroda sve, od kuća, novca, dece, diploma, imena i na kraju duša. I tako ujedno brišu naša sećanja i istoriju.

„Oj Užice mali Carigrade,
Dok bijaše, dobro ti bijaše….“,

navedeno je u saopštenju, koje je potpisala predsednica Opštinskog odbora Pokret Srpske Sabornosti Užice Milunka Mika Ristanović.

Podsećamo, pisali smo ranije:

„Tako među profesorskim imenima Užica nalazimo ime državnika i filologa Ljube Stojanovića, pesnika Miloša Perovića, etnologa Radoja Uskokovića, filozofa Božidara Kneževića, pisca, kraljevog bibliotekara, Dobrosava Ružića, slikara Vinka Grdana, filozofa, zadužbinara Dragutina Đurića, vajara Simeona Roksandića, profesorke Ljubica Baruh, rođene Cvijović, filozofa Dragutina Prljevića… neki su samo službovali u Užicu i otišli, ostali su rođeni Užičani, školovani na visokim školama u Srbiji i Evropi, i vratili se u svoj zavičaj, da daju znanje drugima, i pomognu…“

„Na prostoru sada već srušene stare kuće u kojoj je rođen akademik Ljubomir Stojanović gradiće se poslovno- stambeni objekat. Investitori su sadašnji vlasnici. Kuća koja je svojevremeno ostavljena na raspolaganje gradu Užicu je prodata. Pregovori od pre koju godinu o njenom povratku starom vlasniku nisu urodili plodom. Razloge treba tražiti u cifri od oko 500 hiljada evra, koje su tražene, a po rečima užičkog graonačelnika grad ih nije imao…“

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -